DODATNI TROŠKOVI

Kako prijestupni dan utječe na plaće? Neki će taj dan odraditi 'besplatno', no postoja i pozitivna strana

prijestupna godina
Bernd Weißbrod/DPA
27.02.2024.
u 08:33

S obzirom na to da ove godine prijestupni dan pada usred tjedna, postavlja se jedno pitanje - rade li zaposlenici ove godine jedan dan ''besplatno''?

Tekuća, 2024. godina, posebna je po tome što je prijestupna, što znači da ima 366 dana, nasuprot uobičajenih 365. 'Dodatni' prijestupni dan je 29. veljače, a ove godine pada na radni dan, zbog čega se postavlja jedno pitanje - rade li zaposlenici ove godine jedan dan ''besplatno''?

Kako prenosi Fenix Magazin, brojne tvrtke u Njemačkoj, ali i drugim državama, počele su plaće obračunavati fiksno, a ne po broju odrađenih dana. Samim tome, svatko tko prima mjesečnu plaću radi jedan dodatan dan za koji nije plaćen. S druge strane, ovaj jedan dan itekako će koristiti onima koji plaću na temelju odrađenih sati. 

Osim toga, postoji još jedan problem, a to je pitanje troškova. Naime, taj dodatan dan građani također moraju plaćati električnu energiju, gorivo i ostale stvari kao i inače, što im itekako može na kraju mjeseca utjecati na stanje računa.

No, zato postoje ''pozitivni'' dijelovi prijestupnog dana, a za to se kao primjer uzima najamnina. Ona taj jedan dan zapravo je ''besplatna'' jer se iznos najamnine u pravilu ne mijenja, a ista stvar vrijedi i za ostale stvari čije su cijene dogovorene na mjesečnoj razini. Ipak, za jedan dodatan dan dospjet će nešto više kamate na kredite ili rate, a stručnjaci upozoravaju kako tijekom cijele godine iznos dodatne kamate ispadne veći od oko 0,3 posto.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?