Cijene sve više

Kako preživjeti poskupljenja u BiH?

kupovina
05.04.2022.
u 21:21

Silna poskupljenja odavno ne prate visinu naših plaća, a pritom ne mogu pokriti ni polovicu troškova života

Koliko su poskupljenja utjecala na životni standard u Bosni i Hercegovini dovoljno govore podaci Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine, koji pokazuju da su za samo četiri mjeseca troškovi života četveročlane obitelji veći za gotovo 300 konvertibilnih maraka. Cijene osnovnih životnih namirnica u Bosni i Hercegovini u odnosu na prošlu godinu porasle su za 8,1 posto. Najviše je poskupjela hrana, te režije i prijevoz.

Još u studenome prošle godine upozoravalo se na ovo što danas imamo. Silna poskupljenja odavno ne prate visinu naših plaća, a pritom ne mogu pokriti ni polovicu troškova života. Istina, plaća se u protekla tri mjeseca mijenjala. Za nedostatnih 20 konvertibilnih maraka. Iz Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine poručuju da su u odnosu na prošlu godinu samo ulje, šećer i krumpir poskupjeli za više od 100 posto. 

Frapantan je podatak da je samo krumpir u odnosu na prošlu godinu poskupio za čak 53 posto. Povećane su cijene i za meso, kavu, maslac i margarin, kruh i sireve, javlja BHRT.

Mirsada Adembegović, glasnogovornica Agencije za statistiku BiH kaže kako su se cijene najviše podigle u odjeljcima hrana i bezalkoholna pića za 13 posto, stanovanje i režija za oko sedam posto i prijevoz za 15 i pol posto. 

"Od osnovnih životnih namirnica, pšenično brašno je poskupilo za oko 19 posto, kruh oko 13 posto, ulje je poskupilo za 40 posto, šećer oko 30 posto i meso 11 posto. Poskupilo je također i povrće za oko 25 posto", navodi. 

Intenzivne kontrole u trgovačkim centrima širom Republike Srpske, u cilju poštivanja uredbe o ograničavanju marži, traju već 15 dana. Inspektori su izvršili 37 kontrola tržnih centara i marketa. Utvrđene su nepravilnosti u 25 slučajeva, na osnovu čega je izdano 58 prekršajnih naloga u iznosu od više od 260 tisuća maraka. 

Krajem veljače i federalni inspektori pojačali su kontrole.

U proteklom razdoblju je izvršeno 47 kontrola u okviru kojih je utvrđeno 35 nepravilnosti. Kako su iz kazali iz Uprave za inspekcijske poslove Federacije BiH, od 50 do 80 posto subjekata ne poštuje odluku o formiranju cijena marži.

Ivana Jusufbegović iz Federalne uprave za inspekcijske poslove kaže kako se evidentira veći stupanj podizanja stupnja discipline s tim što taj stupanj nije toliko značajan koliko bismo mi to voljeli. 

"Naravno da dolazi do novih poskupljenja s obzirom da su se zalihe iscrpile"", ističe. 

Vlada Federacije BiH ima mehanizme kojima može zaustaviti val poskupljenja u vidu ograničenja rasta cijena. Može se subvencionirati i dio potrošačke košare, primjerice za vrtiće, kulturu, sport, poručuju iz Udruženja potrošača Federacije BiH. 

Iz Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine kao mjeru za ublažavanje poskupljenja vide i u Zakonu o minimalnoj plaći od 1000 maraka, koji bi se trebao razmatrati na izvanrednoj sjednici Zastupničkog doma već početkom travnja. 

Selvedin Šatorović, predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH kaže kako se postavlja pitanje - kad nam je potrošačka košara preko 2.500, i tisuću KM predstavlja li mogućnost da čovjek preživi zajedno sa svojom obitelji od prvog do prvog".

I dok druge zemlje pokušavaju svojim građanima olakšati život na bilo koji način, poput Hrvatske koja je donijela paket mjera kojima se, između ostaloga, od 1. travnja ove godine stopa PDV-a na hranu smanjuje s 13 na pet posto, vlast u Bosni i Hercegovini ne radi ništa da spriječi negativne trendove poskupljena životnih namirnica, ali i goriva čija se cijena i dalje kreće do 3,40 KM. I bez obzira na činjenicu da se poskupljenja i dalje nastavljaju, barem prema prognozama Centralne banke. Računica je, onda, jasna.
 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?