MALO DRUGAČIJI OBROK

Kako pileće zabatke pretvoriti u spektakularno jelo? Dodajte im malo grožđa!

09.11.2022.
u 08:21

Premda je svima najdraže u svježem obliku (ili u vinu!), s grožđem se mogu pripremati ukusne slastice, a savršeno će se uklopiti i u neka slana jela. Izađite iz uobičajenih okvira i pokušajte s jednim grozdom slatkih i sočnih bobica pripremiti jelo zbog kojeg ćete lizati prste.

Budući da se grožđe nalazi visoko na ljestvici voća koje zadržava visoku razinu pesticida, kad god ste u mogućnosti birajte organski uzgojeno.

Piletina sa slatkim bobicama 

Sastojci: 

maslinovo ulje 
pile od 1,5 kg, raskomadano ili pileći zabatci... 
4 glavice ljubičastog luka 
4 mrkve 
2 češnja češnjaka 
½ vezice svježeg ružmarina 
1 žlica glatkog brašna 
300 ml bijelog vina 
200 ml pilećeg temeljca 
600 g krumpira 
2 šake crvenog grožđa, može i kombinacija crvenog i zelenog 
nekoliko grančica svježeg začinskog bilja po želji 

Priprema: 

Zagrijte pećnicu na 190 stupnjeva. Pile raskomadajte na osam dijelova. Zagrijte izdašnu količinu ulja u većoj posudi na srednje jakoj vatri. Začinite piletinu, bacite je na zagrijano ulje i pržite dok ne porumeni. Odložite na tanjur. Luk ogulite i narežite na kolutiće, mrkvu nasjeckajte, zatim ogulite i sitno nasjeckajte češnjak. Dodajte povrće u tavu i lagano pirjajte oko 15 minuta na srednje niskoj vatri, ili dok ne postane mekano i ljepljivo, ali ne dobije boju. Vratite piletinu na vatru, a zatim nasjeckajte ružmarin i pomiješajte ga s brašnom pa dodajte povrću i mesu. Pojačajte vatru na srednje jaku i ostavite nekoliko minuta da sve dobije lijepu boju. Ulijte vino i pustite da zavrije, a zatim smanjite vatru i pustite da se količina reducira na pola. Dodajte krumpir narezan na malo veće kockice, zalijte temeljcem i ponovo prokuhajte. Prebacite sve u kalup za pečenje, dodajte začinsko bilje i pecite u pećnici 30 minuta, odnosno dok krumpir ne omekša, a piletina se počne odvajati od kosti. Grožđe ubacite u manju posudu za pečenje, pokapajte s malo ulja i pecite ga u pećnici zadnjih 20 minuta, odnosno dok se ne karamelizira. Kad je gotovo, umiješajte ga u piletinu, sve još kratko zapecite i poslužite.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije