Kako očuvati odjeću i smanjiti troškove?

11.11.2023.
u 18:59

Iako se može činiti trivijalno, koracima za očuvanje odjeće zapravo omogućujemo njezinu dugotrajnost. Načinom na koji peremo, sušimo, pa i spremamo odjeću znatno utječemo na njezin životni vijek. Pravilno očuvanje odjeće bitno je za očuvanje planeta, ali i našeg budžeta.

Zašto je pravilno postupanje s odjećom bitno?

Modna industrija ima izrazito veliki ekološki otisak od konstantne i prevelike proizvodnje, upotrebe sirovina koje dovode u pitanje dobrobit životinja i njihovih staništa, do transporta preko pola svijeta. Modna industrija je problematična na jako puno razina. Posebno je problematična brza moda, tj. proizvodnja velike količine robe za malo novaca, nauštrb zdravlja i života drugih ljudi, životinja i planeta, piše Kreni Zdravo!

Zato je vrlo važno postupati sa svakim komadom odjeće s brigom. Bilo da želite dugo nositi taj komad odjeće ili ćete ga nakon par mjeseci donirati nekome, imamo odgovornost pravilno brinuti za našu odjeću. Pravilno spremanje i postupanje s odjećom produžuje njezin vijek i omogućuje nam da isti komad odjeće nosimo duže.

Osim iz etičkih razloga, ovo je bitno i za naš novčanik, kako ne bismo morali kupovati novi džemper svaku sezonu. Rjeđe kupovanje odjeće, kao i kupovanje rabljene odjeće ekološki je prihvatljivije ponašanje od konstantnog kupovanja nove fast fashion odjeće. 

Kako očuvati i spremiti odjeću?

Prije svega, važno je čitati etikete na odjeći o čuvanju svakog pojedinog artikla. Svaka tkanina i svaki komad odjeće ima različite upute od temperature vode, preko centrifuge, do upotrebe sušilice i peglanja. Samim pridržavanjem uputa na etiketi koja je ušivena u svakom komadu odjeće već doprinosite očuvanju tog komada.

U nastavku se nalazi nekoliko savjeta koji vam dodatno mogu pomoći u očuvanju odjeće.

1. Odvajajte odjeću po boji

Odvajanje crne/tamne, bijele/svijetle i šarene odjeće produžuje postojanost boje te odjeće. Razvrstavanjem odjeće po boji sprječavate bilo kakav neželjeni prijenos boje tijekom pranja. Primjerice, ako perete svijetlu ili bijelu robu s tamnom ili šarenom robom, iako se razlika neće nužno vidjeti nakon jednog pranja, nakon nekoliko pranja ta bijela više neće biti čisto bijela. Stoga, crne komade uvijek perite zajedno, kao i bijele i šarene, a idealno bi bilo koristiti i odgovarajući deterdžent za te boje.

2. Odjeću perite na niskim temperaturama i rjeđe

Niske temperature omogućuju očuvanje odjeće, kao i manja učestalost pranja odjeće. Odjeću nije potrebno oprati nakon jednog nošenja, osim ako ste izrazito aktivni i skloni znojenju. Prečesto pranje odjeće može oštetiti vlakna i time smanjiti životni vijek odjeće.

3. Koristite mrežaste vrećice za rublje

Gaćice, grudnjake i ostale osjetljive komade odjeće perite u mrežastim vrećicama za rublje kako biste ih zaštitili od petljanja i oštećivanja. Određeno donje rublje i nije pogodno za mašinsko pranje, stoga provjerite etiketu i operite na ruke komade koji nisu pogodni za perilicu.

4. Ne pretrpavajte perilicu za rublje

Pretrpavanjem perilice za rublje smanjujete prostor u kojem se roba može okretati, a time se smanjuje i mogućnost čišćenja robe zato što se ne može pravilno namočiti u vodi i deterdžentu. Osim toga, preopterećivanjem perilice opterećujete i motor, čime možete smanjiti vijek samog uređaja. 

5. Kada je moguće, sušite odjeću na zraku

Sušenje odjeće na vanjskom zraku najbolja je opcija u smislu očuvanja, iako to nije uvijek moguće. Alternativa sušenju robe na svježem zraku na balkonu ili u vrtu su sušenje na stalku u zatvorenom prostoru ili sušenje u sušilici.

Ako imate sušilicu i sušite odjeću na taj način, dobro obratite pozornost na etiketu na odjeći zato što se za određene tkanine ista ne preporučuje. Imajte na umu da sušenje odjeće u sušilici nije ekološki prihvatljiva opcija zato što koristi energiju, a nije nužno ni najbolja opcija za robu.

Ako sušite odjeću u zatvorenoj prostoriji, nemojte pretrpavati stalak za sušenje i odjeću spremite samo onda kada je u potpunosti suha. Određene komade odjeće, kao što su košulje, možete sušiti na plastičnim vješalicama.

6. Pravilno spremajte odjeću

Bilo da spremate odjeću u ormar kako biste je sutradan nosili ili spremate zimsku odjeću u iščekivanju ljeta i nošenja laganije odjeće, bitno je pripaziti kako spremate odjeću. Pravilnim spremanjem odjeće također produžujete njezin vijek. Nekoliko bitnih savjeta vezanih uz spremanje odjeće su: nemojte pretrpavati ormar; svu odjeću čuvajte na suhom i hladnom mjestu kako biste je zaštitili od vlage, sunčeve svjetlosti i topline; određenu odjeću, kao što su košulje, bolje je objesiti na vješalice nego složiti u ormar; koristite drvene ili postavljene vješalice kako se odjeća ne bi izobličila; ako odjeću spremate u kutije, koristite plastične, radije nego kartonske ili drvene kutije koje mogu pokupiti vlagu; cipele prvo spremite u plastičnu vrećicu.

I za kraj, kako biste produžili životni vijek odjeće, neovisno o tome hoćete li vi ili netko drugi nositi tu odjeću, mrlje na odjeći tretirajte odmah, a rupice zašijte.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije