nekoliko savjeta

Kako naučiti pripremiti ribu ako ste početnik?

riba
22.12.2020.
u 19:34

Želite naučiti pripremiti ribu, a da ona pritom ima stvarno dobar okus? I za to ima rješenje…

Jednostavno rečeno, priprema ribe kod kuće zvuči pomalo zastrašujuće. Lako ju je prekuhati, teško je reći kad je gotova, a ako odaberete pritom skupu ribu – pritisak da je i lijepo pripremite golem je.
Zato nas je sve zajedno, Whitney Otawka, kuharica jednog američkog restorana, odlučila provesti kroz korake koji će vam pomoći da pripremite ribu na najbolji način. Pratite njezine savjete i kad sljedeći put krenete u prodavaonicu, kako nikada više ne biste pripremili neko bezukusno jelo, prenosi ljepotaizdravlje.hr. 

Kako pripremiti ribu

1. Izaberite ribu po svom ukusu
Priprema ribe zbog koje će vam krenuti voda na usta kreće pravim odabirom pri kupovini.
Blagog ukusa: Ako tražite blagi ukus, opredijelite se za iverak i bakalar.
Aromatična: Za ribu koja daje aromu, ali ne prevladava tanjurom, okrenite se pastrvi.
Dominantna: A ako želite ribu koja će biti zvijezda vašeg obroka, kupite lososa ili tunu.

2. Kupujte pametno
Prije kupovine, razmislite dobro i gdje ćete kupiti ribu, obavezno neka to bude mjesto gdje stalno dobivaju svježu ribu, ili se, u suprotnom, dobro raspitajte na koji način se ona uvozi i čuva. “Svježa riba je odlična, ali to nije opcija za mnoge”, kaže Otawka i dodaje: “ Većina ribe koju biramo prethodno je bila smrznuta.” Kako odmrznuti ribu? Ribu možete odmrznuti za samo 10 minuta. Držite je u ambalaži, a prije pripreme stavite je u posudu s hladnom vodom. Inače, potpuno je zdravo jesti i ovu smrznutu namirnicu!

3. Začini su bitni
Za fenomenalan okus i pripremanje ribe blagog ukusa, okrenite se svježem bilju. “Napravite kombinacije peršina i komorača, odlično idu i uz ribu i uz plodove mora. Luk, kopar i korijander neki su od mojih omiljenih izbora. Isjeckajte ih i posipajte po ribi prije kuhanja”, kaže.

4. Ispecite ribu
Sada da odgovorimo na najvažnije pitanje koje sve zanima… Dakle, kako termički obraditi ribu? Koji je najlakši način? Otoka savjetuje onaj u pećnici. 

“Pecite ribu u pećnici na niskoj temperaturi, na oko 160 °C. To ribi daje najbolju teksturu. Prvo je premažem jajetom i na vrh stavim začinjene krušne mrvice”, kaže Whitney.

Vrijeme pečenja ovisi o veličini i debljini ribe, mali fileti mogu biti spremni za 15 minuta. Da biste provjerili je li riba gotova, vrhom noža zarežite ribu. Meso ne bi trebalo biti prozirno, kako prenosi Shape.

5. Dodajte aromatičan preljev
Ako želite malo slatkog okusa, napravite ribu uz pečenu papriku:
Lagano ispecite 1 veliku crvenu papriku na jakoj temperaturi. Očistite je, a zatim narežite na kockice.
Kombinirajte papriku s 2 jušne žlice nasjeckanog crvenog luka, 1 usitnjenim češnjem češnjaka, 2 žlice nasjeckanog svježeg peršina, 1,5 žlice origana, 3 jušne žlice maslinovog ulja, 2 žlice crnog vinskog octa i soli po ukusu. Žlicu mješavine prelijte preko ribe. Za još bogatiji okus, dodajte i malo aioli umaka.

“Volim nadograditi okuse tako što dodam zagorjeli limun: Ispecite cijeli limun, a zatim malo korice limuna naribajte u aioli umak. Završite sve tako što ćete iscijediti malo limunovog soka preko svega”, završava Whitney.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije