podaci o radnoj snazi

Kako je BiH za godinu smanjila nezaposlenost mladih za 7 posto?

25.07.2018.
u 19:15

Broj mladih nezaposlenih osoba naglo je smanjen u posljednjih godinu dana, pokazuju usporedni podaci Ankete o radnoj snazi BiH za ovu i prošlu godinu koje je uradila Agencija za statistiku BiH, javlja Indikator.ba. 

Ovogodišnja anekta pokazala je da je stopa nezaposlenih mladih osoba  starosti 15 do 24 godine iznosila 38,8% i čak je manja za 7 posto u odnosu na istraživanje iz 2017. godina kada je ova stopa bila 45,8 posto. 

Na ovaj način smanjenje nezaposlenosti mladih osoba u postotcima je puno veće od stope ukupnog smanjenja nezaposlenosti, koja je iznosila 2,1 posto - pala je, naime, sa 20,5 posto na 18,4 posto. 

Nagli pad broja nezaposlenih mladih osoba mogao bi sugerirati njihovo uključivanje u neku od vrsta radnog angažmana, a poznato je da anketni podaci, za razliku od stope registrirane zaposlenosti koju vode zavodi za zapošljavanje, uzimaju u obzir i vlasnike poljoprivrednih imanja i neplaćene pomažuće članove obitelji i osobe koje su u tjednu promatranja obavljale bilo kakav posao za zaradu (u novcu ili naturi), profit itd. 

Podaci iz statistike o radnoj snazi ne mogu dati odgovor na to koliko je radne snage otišlo iz BiH, ali je jasno da je taj pokazatelj važan kada je u pitanju razmatranje stope nezaposlenosti, osobito mladih ljudi. 

Ipak, podaci o ekonomski aktivnom i nekativnom stanovništvu sugeriraju negativne trendove na tržištu radne snage u BiH. 

Anketa o radnoj snazi iz ove godine pokazuje da je ekonomski aktivno stanovništvo činilo 1.007.902 osoba, a što je za 18.435 osoba manje nego godinu ranije (1.026.337 osoba), dok je neaktivno stanovništvo (kao rezultat umirovljenja i školovanja, obiteljiskih i kućanskih obveza kod žena) povećano za 6.843 osobe, s prošlogodišnjih 1.380.994 na ovogodišnjih 1.387.837 osobe. 

Ovi podaci pokazuju kako BiH sve više ostaje bez produktivne radne snage, a takav trend nesumnjivo potiču i odlasci mladih iz zemlje u potrazi "za kruhom", donosi Indikator.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?