čvrsnica

Kako je 15 spasioca izvuklo vojnika s vrha Hercegovine

11.03.2019.
u 13:00

Vojniku je pozlilo u petak u poslijepodnevnim satima, a pripadnici GSS-a poziv su dobili u subotu oko 9.30

Unatoč nepristupačnom terenu, smanjenoj vidljivost i teškim zimskim uvjetima, 15 pripadnika gorske službe spašavanja, u čijem su timu bila i dva liječnika, uspješno su u subotu izveli akciju spašavanja tridesetogodišnjeg pripadnika Oružanih snaga BiH s Čvrsnice, piše Večernji list BiH. Veliku akciju spašavanja i pružanja prve pomoći, koja je trajala dulje od sedam sati, vodio je Filip Bago, pročelnik HGSS-a Posušje. Prema riječima predsjednika Saveza gorskih službi spašavanja BiH Zdenka Marića, prvi poziv Gorskoj službi spašavanja upućen je u subotu u 9.30. Nakon tog poziva počelo je skupljanje spasioca koji će sudjelovati u akciji. U vrlo kratkom roku na Blidinju, gdje se održavala obuka pripadnika gorske službe spašavanja, formirana je ekipa iz četiriju spasilačkih službi GSS-a BiH: HGSS Mostar, HGSS Posušje, GSS Široki Brijeg i GSS Srebrenik te Hrvatske gorske službe koja se spremala krenuti k Pločnom, najvišem vrhu Hercegovine.

Transport sanjkama

Uz okupljanje spasitelja krenula je i potraga za motornim skijama, koje su im pomogle pri usponu na Čvrsnicu, te evakuaciji vojnika.

“Budući da GSS nema takvu opremu, motorne skije posudili smo od privatnika kojima se ovom prilikom zahvaljujemo na nesebičnosti i brzoj reakciji. U vrlo kratkom roku skije su dopremljene na Blidinje i spasioci su mogli krenuti u akciju spašavanja vojnika koji se od petka večeri nije osjećao dobro”, kaže Marić. Dodaje kako su cijelo to vrijeme čekali znak Oružanih snaga BiH hoće li krenuti. Naime, Oružane snage su satima pokušavale akciju spašavanja izvesti helikopterom jer drugog načina nemaju niti su obučeni za reakcije u takvim specifičnim situacijama, međutim, zbog vremenskih uvjeta, letjelica nije mogla pristupiti objektu Oružanih snaga koji se nalazi na Pločnom - Čvrsnici. Kako se zdravstveno stanje vojnika i dalje kompliciralo, a helikopter nije mogao poletjeti, u 11.45 pripadnici Gorske službe spašavanja krenuli su u akciju.

“Nas petnaest pripadnika gorske službe spašavanja krenuli smo u probijanje prema Pločnom dvojim motornim sanjkama. Kad smo došli do određene visine, pet spasitelja je ostalo i formiralo bazu s jednim liječnikom i sanjkama, dok su druge sanjke, kojima je upravljao Joško Matijević, krenule kroz sklizak teren u kojem je vidljivost bila jedva tri metra dalje prema objektu Oružanih snaga”, navodi Marić.

U tim sanjkama bila je i liječnica Ana Šaravanja, dok je drugi liječnik ostao u bazi kako bi cijelo vrijeme mogao telefonski komunicirati s pripadnicima Oružanih snaga koji su se nalazili s vojnikom kojem je pozlilo. U 14 sati i 45 minuta spasioci su se uspjeli popeti do objekta na Pločnu, pružiti liječničku pomoć i organizirati transport do podnožja planine. Odmah po dolasku u objekt liječnica je utvrdila kako su vitalne funkcije vojnika, čiji su inicijali V. P. stabilne, te da može podnijeti transport do vozila Hitne pomoći.

Iako je akcija penjanja bila zahtjevna i opasna, ona silaska i evakuacije vojnika iz objekta do kola Hitne pomoći bila je još teža. Kako je riječ o strmom području koje je pokriven snijegom i ledom, a noć se već počela spuštati, vozač sanjki je cijelo vrijeme morao biti pribran i koncentriran kako bi iste mogao spustiti niz litice. U spomenutoj bazi već je čekao čamac na sanjkama, kako bi se vojnik sa zdravstvenim poteškoćama što sigurnije i brže mogao spustiti do kola Hitne pomoći, a potom i prve zdravstvene ustanove.

Vojnik je u 16.50 u stabilnom stanju predan vozilu Hitne pomoći radi transporta u Sveučilišnu kliničku bolnicu Mostar, a u isto vrijeme u Konjsko su stigli pripadnici FUCZ-a koji su motornim sanjkama prebacili vojnikovu zamjenu na objekt Pločno gdje se nalazi središte veze Oružanih snaga BiH. Vojnik kojeg su u subotu spašavali pripadnici gorske službe spašavanja po prvi je put bio na tom terenu i zadatku. U petak u poslijepodnevnim satima osjetio je poteškoće s disanjem zbog čega su alarmirani nadležni u OS BiH te na koncu Gorska služba spašavanja. Pripadnici OS BiH redovito dežuraju u spomenutom objektu te na zadatku ostaju po nekoliko dana.

Spuštanje niz ledene litice

Do objekta se uglavnom prebacuju helikopterom, a ako dođe do toga da se smjene moraju izvesti u teškim vremenskim uvjetima, u pomoć im priskaču pripadnici GSS-a. Marić ističe kako ovo nije prvi put da pripadnici Gorske službe spašavanja sudjeluju u evakuaciji vojnika. “I prije rata, za vrijeme bivše države i one vojske koja je funkcionirala na puno drugačiji način pripadnici gorske službe spašavanja sudjelovali su u akcijama spašavanja vojnika civila na planinama, tako da nama ovo nije neuobičajeno”, objasnio je Marić. Ovaj slučaj spašavanja pripadnika Oružanih snaga ponovno je pokazao kako BiH ima snagu koja kroz GSS BiH nudi odgovor za najsloženije izazove zaštite i spašavanja. Iznova i stalno.

Apsurdno je da u isto to vrijeme BiH jedina nema zakon o GSS-u koji bi uredio i ozakonio ovu oblast. Cijeli svijet koristi nemjerljivu energiju volonterstva, potvrđenu primjerom poput ovoga. I ovoga puta, u subotu na Čvrsnici volonteri su završili iznimno zahtjevnu akciju i spasili ljudski život u ekstremnim uvjetima prije dolaska profesionalnih službi te još jednom pokazali važnost svog postojanja.

Zakoni u BiH, nažalost, to još uvijek ne primjećuju.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije