tko kome odgovara?

Kako izgleda lanac zapovijedanja u Oružanim snagama BiH

OSBiH
12.01.2017.
u 19:11

Lanac zapovijedanja i odgovornosti u Oružanim snagama BiH je propisan u članu 8. Zakona o obrani BiH kojim je jasno propisano da lanac zapovijedanja i kontrole nad OSBiH počinje od Predsjedništva do ministra obrane, zatim preko načelnika Zajedničkog stožera OSBiH, zapovjednika Operativne komande i Komande za podršku OSBiH do komandanata podređenih komandi i jedinica.

Potrebno je zbog aktualnih i budućih procesa znati da u lancu komandiranja i odgovornosti za rad i uporabu bilo kod dijela OSBIH Vijeće ministara BiH nema ustavnu niti zakonsku nadležnost, piše Faktor. 

Što se tiče ministrice obrane, ona je u ovome segmentu djelovanja odgovorna Predsjedništvu BiH, Parlamentarnoj skupštini i Povjerenstvu za obranu i na njezin zahtjev će se pojaviti pred njom i podnijeti izvješće o pitanjima koja su u nadležnosti Ministarstva obrane naše zemlje.

Ministar obrane osigurat će sudjelovanje i pomoć osoblja Ministarstva ako se bude tražila podrška parlamentarnim procesima. U vezi s angažiranjem materijalno-tehničkih sredstava, nalogodavac za svu imovinu Ministarstva obrane i OSBiH je ministar obrane, a pojedina nalogodavna prava se, u skladu s odredbama ovog pravilnika, prenose na načelnika Zajedničkog stožera OSBiH, komandante komandi i jedinica OSBiH, te rukovoditelje organa Ministarstva koji imaju svojstvo materijalno-financijskih centara.

Od svih drugih vojnih osoba očekuje se da podržavaju provođenje Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH, a aktivnosti protiv Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini i opstrukcija smatraju se osnovom za smjenu s dužnosti.

Što se tiče nadzora, Generalni inspektorat osigurava da vojne osobe u Ministarstvu obrane i OSBiH budu upoznate i ponašaju se u skladu s Poglavljem VI. zakona, kao i bilo kojim drugim kodeksom ponašanja ili propisima koje usvoji ministar obrane, a koji se odnose na etičko ponašanje i profesionalizam.

Generalni inspektorat, u tom smislu, ima sve nadležnosti iniciranja, provođenja, kontrole i nadgledanja ispitivanja i istraga tvrdnji o lošem vladanju profesionalnih vojnih osoba u Ministarstvu obrane i OSBiH, tako da se očekuje brza reakcija inspektorata.

Osim toga, svaka profesionalna osoba u Oružanim snagama ima prava i dužnosti štititi suverenitet i teritorijalni integritet BiH, u skladu s Ustavom Bosne i Hercegovine i međunarodnim pravom. Sve vojne osobe na službi u OSBiH dužne su podržavati i poštivati zakone Bosne i Hercegovine, entiteta i Brčko Distrikta.

Vojna osoba na službi u OSBiH neće poduzimati, usmjeravati niti predlagati aktivnosti za koje se zna, odnosno vjeruje da predstavljaju kršenje postojećih zakona, politika i propisa. Sve vojne osobe na službi u OSBiH dužne su se pridržavati odredbi Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?