Donosimo savjete

Kako izbjeći trovanje hranom tijekom ljeta?

27.08.2015.
u 06:30

Treba imati na umu kako se bakterije nalaze i u zemlji pa su niski plodovi, poput rajčice ili dinje, potencijalno opasni

 

Ljeto je vrijeme visokih temperatura i godišnjih odmora što pogoduje gomilanju osjetljivih namirnica na malom prostoru i brzom razmnožavanju bakterija.

1. MJESTA

Rizici u prehrani su danas svedeni na tri područja - mjesto kupovine hrane, mjesto pohrane namirnica i objedovanje u objektima organizirane prehrane. Tržnica, lokalna trgovina i supermarket mjesta su na kojima kupujemo namirnice, uz specijalizirane pekarnice i mesnice. Objekti organizirane prehrane su restorani, hoteli i razni uslužni objekti koji nude gotova jela.

Preostaje kućanstvo i transport hrane od mjesta kupnje do kuće. Visoke ljetne temperature mogu biti značajan faktor rizika za namirnice koje čuvamo na hladnom - mlijeko, jaja, meso, riba, povrće. Zato je važno čuvati hladni lanac tako da namirnica od mjesta kupnje do pohrane u kući provede što je moguće manje vremena. Posebno se ističe nekoliko namirnica koje su osjetljive na kvarenje uz opasnost od trovanja mikrobnim patogenima: jaja, mlijeko, mliječni proizvodi, sirevi, riba, lubenica (otvorena) i zelena salata.

2. SKLADIŠTENJE

Održavajte skladišne prostore čistim i suhim, posebno hladnjak. Ne ostavljajte meso na dasci za rezanje, niti zamrznuto meso odmrzavajte predugo, posebno ako ga ostavite u vodi, a posebno je to važno istaknuti za meso peradi i ribu.

3. NAČIN PRIPREME

- posebno budite oprezni ljeti, - ne podgrijavajte hranu nekoliko puta, - jednom odmrznutu hranu nemojte ponovno zamrzavati, - poseban oprez kod sladoleda,

- perite ruke prije jela, rukovanja hranom ili spremanja jela, - jaja razbijte neposredno prije pripreme i uvijek provjerite kvarljivost.

4. PROVJERA SVJEŽINE

Ako namirnica ima pljesniv okus, kiseo okus, neobično gorak okus, nemojte je jesti - neka vam ne bude žao baciti pokvarenu hranu - crijeva, jetra, bubrezi i ostatak organizma će biti jako zahvalni na takvoj odluci.

5. NE PITI USTAJALU VODU

Izbjegavajte vodu s ledom u kafićima kada su visoke temperature.

6. PLJESNIVI KRUH

7. NAPUHNUTE LIMENKE, MESNA JELA I PAŠTETE nemojte otvarati.

8. DŽEMOVI, SLATKO I MLIJEČNI PROIZVODI

koji imaju vidljivu plijesan više nisu dobri za jelo.

9. NOS I JEZIK NE MOGU UVIJEK DETEKTIRATI BAKTERIJE

Kada sumnjate u ozbiljno trovanje hranom za koju ste već kod konzumacije bili nesigurni u higijensku ispravnost, obratite se liječniku odmah i bez odgađanja. Simptomi su opća mučnina, bol u želucu, povraćanje, bolna nadutost, proljev.

10. MESNE NARESKE, PAŠTETE, SUHOMESNATE PROIZVODE, HRENOVKE, PEČENO MESO uvijek držite u hladnjaku.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?