ZANIMLJIVO

Kako cipele koje nosimo otkrivaju u kom gradu živimo?

ilustracija
02.06.2021.
u 08:38

Vaše cipele s preciznošću do 90 posto odaju u kojem gradu živite, zahvaljujući grupi mikroba koje nosite sa sobom svakodnevno.

Poput jedinstvenog otiska prsta, svaki grad ima svoje mikrobiome. To znači da ima jedinstvenu grupu mikroba prisutnih u okruženju koja ih razlikuje od svih ostalih, rezultati su međunarodnog istraživačkog projekta koji je proveo Medicinski fakultet Sveučilišta u Marylandu, objavio je muyinteresante.com.mx.

Projekt je obuhvatio 60 gradova širom svijeta koji su odlučili sudjelovati. Za studiju su uzeti u obzir uzorci iz javnog prevoza i bolnica, navodi se u članku objavljenom u znanstvenom časopisu “Cell”, prenosi N1. 

Rezultati pokazuju veliki broj mikrobioma, uzimajući u obzir zrak i druge površine. U istraživanju je predstavljena detaljna analiza na tisuće virusa, bakterija kao i jednostaničnih organizama.

Prema riječima doktorice Lin Šriml sa istog Sveučilišta, broj mikroorganizama Baltimorea (najveći grad američke savezne države Maryland) je jedinstven, fascinantan i raznolik i pruža informacije o do sada nepoznatim mikrobima.

Drugim riječima, svaki grad ima poseban ekosustav, koji ga razlikuje od svih drugih. Stoga, prema riječima doktora Christophera Masona s “Weill Cornell Medicine”, svaka cipela s 90 posto preciznosti “pogađa” u kojem gradu živi njezin vlasnik.

Istraživanje je rađeno prije izbijanja pandemije koronavirusa pa znastvenici uvjeravaju da su se mikrobi svakog grada promijenili. Zbog toga, planiraju ponovno uraditi istraživanje.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije