apsurdni propisi

Kako bi ušao u BiH, volonteru treba 21 potvrda, a migrantu ni osobna

15.09.2018.
u 08:00

Volonterima trebaju fotografija novijeg datuma, preslika putovnice, obrasca prijave boravka stranca, posljednje odluke o odobrenom privremenom boravku...

Kako bi ušao u BiH, volonter treba ispuniti čak 21 propis Službe za poslove sa strancima, s druge strane, migrantima, koji svakodnevno ulaze u ovu zemlju, nije potreban ni identifikacijski dokument. Riječ je o apsurdu, upozoravaju iz jedne mostarske organizacije koja svake godine u BiH dovodi volontere iz Njemačke, piše Večernji list BiH.

Siguran smještaj

Dakle, volonteri, kojima je sve osigurano i dolaze pomoći stanovništvu u BiH, moraju izvaditi desetke raznih potvrda, dok je migrantima, koji mogu ugroziti sigurnost lokalnog stanovništva, za slobodno kretanje u zemlji potreban samo jedan papir, odnosno izjava kako imaju namjeru zatražiti azil. - Već 7 godina zaredom kod nas dolaze volonteri iz Njemačke koji volontiraju u našoj ustanovi za osobe s invaliditetom po godinu dana. Organizacija koja ih šalje pripremi ih tako da nauče osnove našeg jezika i plati im osiguranje, a mi, kao organizacija koja ih prima, osiguravamo im smještaj i hranu. Ti volonteri ovu državu ništa ne koštaju, a godinu dana volonterski pomažu osobama s invaliditetom za koje se država ne brine. Svake godine uredno prijavljujemo njihov boravak Službi za poslove strancima u Mostaru kako bi dobili vizu za boravak i svake godine prolazimo kroz proceduru koja graniči s torturom - navodi nam članica ove udruge. U propisima koje volonteri moraju ispunjavati kako bi ušli na teritorij BiH, između ostaloga, stoji kako moraju platiti 150 KM administrativne pristojbe. Uz to, potrebni su im fotografija novijeg datuma, preslika putovnice, obrasca prijave boravka stranca, posljednje odluke o odobrenom privremenom boravku, ugovor o volontiranju, potvrda organizatora volontiranja koje će poslove obavljati, projekt u čijoj je realizaciji stranac angažiran, dozvola za realizaciju projekta, dokaz o registraciji humanitarne udruge, dokaz o solventnosti humanitarne udruge, polica obveznog osiguranja, dokaz da će organizacija u kojoj volontiraju snositi njihove troškove smještaja, hrane, zdravstvenog osiguranja..., suglasnost o angažiranju stranca, liječnička potvrda, dokaz o osiguranom zdravstvenom osiguranju u BiH, potvrda da se protiv njih ne vodi kazneni postupak, potvrda da nisu kažnjavani te dokaz o osiguranom smještaju u BiH.

Skuplja viza

- Jedna je stvar posebno paradoksalna. Naime, bez obzira na to što za volontera osiguravamo smještaj i hranu te dajemo izjavu da snosimo sve eventualne troškove vezane uz njegov boravak, on mora dokazati kako ima najmanje 400 KM mjesečno gotovine na raspolaganju (Kompletne obitelji u ovoj državi, nakon što plate režije i hranu, žive s manje novca mjesečno) - ističe naša sugovornica, koja se s prigovorom na tu temu pisano obratila Ministarstvu sigurnosti.

- Pozvali su nas na razgovor kako bi nam rekli da se tu ništa ne može promijeniti jer su takvi propisi. Jedino što se promijenilo od našeg pisanja prigovora jest da pristojba za vizu nije više 100 KM, nego 150 KM - naglašava naša sugovornica.

Dodaje kako, uz sve navedeno, za dozvolu boravka volontera, uz najmanje dva odlaska u Službu za poslove sa strancima, moraju otići (najčešće više puta) u dom zdravlja, banku, kod notara, sudskog tumača, u osiguravajuću kuću... te, naravno, svugdje platiti usluge.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?