Izmjene Zakona

Kako bi ubrzali postupak radnik i poslodavac u Federaciji moći će platiti ocjenu radne sposobnosti

17.07.2017.
u 18:00

 Zbog dugog razdoblja koje je potrebno da bi Federalni zavod MIO prikupio novčana sredstva za veliki broj zahtjeva za ocjenu zdravstvenog stanja podnositelji zahtjeva čekaju više mjeseci na termin za medicinski pregled, piše Večernji list BiH. Velika većina podnositelja zahtjeva se nalazi na bolovanju zbog čega štetne posljedice trpe i zavodi zdravstvenog osiguranja u FBiH.

Predložene izmjene

Zbog navedenog, predloženo je donošenje Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnivanju Instituta za medicinsko vještačenje zdravstvenog stanja po skraćenom postupku. Nacrt zakona Večernjak ima u posjedu te donosimo što su novine. Predloženi Zakon, sadrži samo tri izmjene, odnosno dopune zakona. Prvim članom dopunjuje se član 11. Zakona na način da se kako osiguraniku na koga se medicinsko vještačenje odnosi, tako i poslodavcu kod koga je osiguranik zaposlen omogućuje uplata troškova medicinskog vještačenja.

Ovo iz razloga jer se kod nositelja osiguranja nalazi veliki broj zahtjeva za ocjenu zdravstvenog stanja, te jer zbog izuzetno teške financijske situacije, odnosno zbog dugog razdoblja koje je potrebno da bi Federalni zavod za mirovinsko i invalidsko osiguranje prikupio novčana sredstva za ove namjene podnositelji zahtjeva čekaju više mjeseci na termin za medicinski pregled. Dok čekaju na termin za ocjenu zdravstvenog stanja velika većina podnositelja zahtjeva se nalazi na bolovanju zbog čega štetne posljedice trpe i zavodi zdravstvenog osiguranja u FBiH. Drugim članom brisan je stav (2) člana 16. iz razloga jer je Zakonom o osnivanju Instituta za medicinsko vještačenje zdravstvenog stanja već propisano da se odluke donose natpolovičnom većinom glasova imenovanih članova Upravnog, odnosno Nadzornog odbora, kao i zbog postizanja veće efikasnosti u radu ovih tijela.

Smanjena sposobnost

Trećim članom Zakon je dopunjen novim članom 31a. kojim je predviđena revizija prava invalida II. kategorije. Navedenom dopunom omogućeno je poslodavcu da, uz uplatu troškova postupka, izvrši reviziju korisnika ovih prava i na taj način zaštiti svoje poslovanje, skrati razdoblje čekanja na medicinsko vještačenje, zaštiti prava “stvarnih” invalida II. kategorije, te izravno utiče na financijsku situaciju kako Federalnog zavoda za MIO, tako i Zavoda zdravstvenog osiguranja u FBiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?