Hoyt Brian Yee

Kako bi se održali izbori ove godine u BiH, Izborni zakon se mora izmijeniti

05.01.2018.
u 10:00

Prvi čovjek američkog State Departmenta za jugoistočnu Europu Hoyt Brian Yee boravio je u Hrvatskoj. U intervjuu za televiziju N1 govorio je o dijalogu američke vlade i Hrvatske, stanju u regiji, odnosima sa Srbijom, prioritetima..., s posebnim osvrtom na probleme u BiH. Kazao je kako je u Hrvatsku došao kako bi se nastavilo raditi na važnom dijalogu vlada SAD-a i Hrvatske u vezi s brojnim izazovima i mogućnostima s kojima smo suočeni u regiji i svijetu.

O stanju u BiH

- Tijesno surađujemo na brojnim područjima - kazao je Yee. Na pitanje o inicijativi koja se nedavno pojavila od američkih dužnosnika o “Daytonu 2”, prvi čovjek američkog State Departmenta za jugoistočnu Europu mišljenja je kako nije potreban. - Prije svega, želim reći kako vjerujemo da u ovoj regiji postoje brojne mogućnosti ove godine. Prošle je godine došlo do pozitivnih pomaka na kojima treba graditi. Crna Gora pridružila se NATO-u, u Makedoniji je došla proreformska i multietnička vlada, tu su razgovori Kosova i Srbije o napretku odnosa. Vidimo mogućnosti u BiH, očekuju nas izbori ove godine, postoji potreba da se BiH pozabavi reformom Izbornog zakona, mislim da bi fokus trebao biti na postizanju dogovora kako bi se u 2018. održali učinkoviti izbori. Mislimo da sada nema potrebe za “Daytonom 2”, ali mislimo da je nužno da se vlast u BiH fokusira na prioritete koji će dovesti do političkih i ekonomskih reformi i da se ubrza proces približavanju EU - kazao je. Osvrnuo se i na problem te opasnost od terorizma. - Nažalost, u cijeloj regiji, ne samo u BiH, u cijeloj Europi postoji prijetnja terorizma. Ni jedna zemlja nije imuna. Jedno od naših nastojanja, zajedno s RH i drugim partnerima u regiji, je da BiH stvori snažne institucije za borbu protiv terorizma. U prošlosti je bio niz boraca koji su iz BiH putovali na Bliski istok, taj se broj smanjio, ali to ne znači da je nestao mogući izvor terorizma. Mislim da, uz slabe institucije, puno mladih nezaposlenih, uvijek postoji ta prijetnja. Stoga moramo pomoći zemlji provesti potrebne reforme. Tu su pravosudne institucije koje se moraju moći boriti protiv korupcije, to je nešto što je rak-rana u BiH - kazao je. Govorio je i o graničnom sporu RH i Slovenije te kako na to gleda Amerika.

Stanje u regiji

- I RH i Slovenija su strateški partneri i saveznici SAD-a. Uvelike se oslanjamo na obje zemlje da će naći način potpomoći sigurnost u regiji, tako da će osnažiti svoje bilateralne odnose. Znamo da ovaj spor postoji dugi niz godina, ovo je teško pitanje, ali vjerujemo da su obje zemlje sposobne riješiti to pitanje. Nećemo zauzeti stranu jer vjerujemo da RH i Slovenija to same mogu riješiti - kazao je Hoyt Yee. Tijekom intervjua za N1 osvrnuo se i na proces integracije u Europi.

- Amerika na proces integracije u Europi gleda kao na nešto pozitivno, zemlje bliže surađuju kao članice EU-a ili unutar pojedinih skupina. Nije sve crno-bijelo, ne vidimo to kao nekakvu konkurenciju. Naravno, ako se time upravlja na loš način, može doći do nekih konflikata, ali rezultat ovoga, ta spona sjever-jug je za SAD nešto pozitivno, dakle, zemlje koje imaju zajedničke vrijednosti, zajedničke ciljeve povezuju se kroz komunikaciju, energetiku i druge stvari. To će pomoći da se razviju. Mislim da je to zapravo prilika za RH, unutar Višegradske skupine, Inicijative “Tri mora”, da ojača suradnju i pomogne u ostvarivanju nekih projekata. Nadamo se da će Inicijativa “Tri mora” krenuti od konceptualne faze prema fazi kada zapravo ostvaruje rezultate, energetske projekte. To je pravi izazov, bilo da je riječ o velikoj ili maloj skupini, važno je da zemlje nađu načine kako bi ostvarile projekte koji doprinose samom narodu. Hoyt Yee, kada su u pitanju proširenje NATO-a i zemlje u regiji, tvrdi kako NATO nikoga ne prisiljava da postane članica, a zemlje koje ispunjavaju uvjete su dobrodošle u Savez. - Postoje neke zemlje u regiji koje se nadaju da će se pridružiti. Nije lako ispuniti sve uvjete - kazao je Hoyt Yee u intervjuu za N1. Tvrdi kako Srbija igra važnu ulogu u stabilnosti regije.

- SAD čvrsto vjeruje u jaku i važnu ulogu Srbije za regionalnu stabilnost i naravno da tu suradnja Hrvatske i Srbije ima veliku ulogu. SAD je predan tome da Srbija krene prema europskim integracijama. Smatramo se prijateljima i partnerima Srbije - kazao je prvi čovjek američkog State Departmenta za jugoistočnu Europu. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?