Zvonko Kaurinović posijao kukuruz kako bi najesen mnoge okupio na perušanje

Kako bi opet doživio stari običaj, Nikola stigao čak iz Švicarske

storyeditor/2022-10-18/kukuruz.png
19.10.2022.
u 19:04

U selu Poljak, nedaleko od Sanskog Mosta, čijoj općini i pripada, ovaj nesvakidašnji događaj okupio je veliki broj mještana koji su iskoristili lijep jesenski dan da ponovno, kao nekada, na ovakav način beru i perušaju kukuruze

Ručno branje i perušanje kukuruza u neka davna i ljepša vremena dolaskom jeseni bilo je neizostavni društveni događaj koji se vezao uz svako selo. Danas se to svelo na narodni običaj, pomalo zaboravljen, ali i dalje postoje sredine u kojima se ova tradicija nastoji ponovno oživiti i sačuvati od zaborava.

Urod nije važan

U selu Poljak, nedaleko od Sanskog Mosta, čijoj općini i pripada, ovaj nesvakidašnji događaj okupio je veliki broj mještana koji su iskoristili lijep jesenski dan da ponovno, kao nekada, na ovakav način beru i perušaju kukuruze, piše RTV Sana.

Među najstarijim beračima kukuruza bila je Veronika Grgić koja nije skrivala zadovoljstvo što je, nakon mnogo godina, veliki broj mladih opet došao u rodno mjesto. Na ovu ideju posve spontano došao je Zvonko Kaurinović koji trenutačno živi u Zagrebu, a još na proljeće u ovome je dijelu USŽ-a posijao kukuruz samo kako bi se najesen mogli okupiti. Kako kaže, još na proljeće je na ovoj parceli zasadio kukuruze samo kako bi se mogli svi okupiti. Nije bitan urod, nego druženje, kao i to da se mladi podsjete kako se nekada na selu živjelo. Na društvenim mrežama povezao je, okupio svoje susjede, prijatelje i rodbinu iz svih krajeva svijeta.

To je nekada bio način života. To je napušteni običaj, došla su drukčija vremena, mehanizacija. Spontano se javila ta ideja da se malo podsjetimo i da mlađe generacije vide kako se to nekada radilo, da koliko-toliko imaju neku sliku kako je narod nekada živio - objasnio je Kaurinović.

Kukuruz su brali ručno u sepete, a potom ga traktorima prevezli do Kaurinovićeva imanja. U večernjim satima oko gomile su se okupili perušači, rodbina i prijatelji te bi se pristupilo perušanju klipova uz pjesmu i druženje. Većina njih je nakon 30 godina ponovno nazočila ovakvu događaju koji ih vraća u nekadašnja vremena, prema kojima i dalje gaje neskrivene emocije. Nikola Grgić stigao je čak iz Švicarske i kaže kako je ovo okupljanje doživljaj koji bi svatko trebao ponovno doživjeti, prenosi agroklub.ba.

Od poljoprivrede se živjelo

- Ovako čuvamo naše običaje - kazao je Grgić, inače rodom iz Sasine. - Lijepo je, mi smo tu odrasli s ovakvim životom. Od poljoprivrede se živjelo, ovo je divota vidjeti - kazao je Josip Kaurinović iz Poljaka, prenosi agroklub.ba.

Poziv na druženje nije mogao odbiti ni Marijan Zdravković, inače iz Briševa, a doputovao je iz Zagreba, i kaže kako se ovakve prilike ne propuštaju. Iz Zagreba je stigao i Drago Komljenović Ćićanov. Ovo ga, kazao je, vraća u mladost i vrijeme kada je na ovom području postojalo 19 mlinica, navodi RTV Sana.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije