"problematično područje"

Kakav oblik tijela imate? Evo što jesti, a što ne - za vitkost

tijelo
Dreamstime
10.04.2017.
u 13:33

Svaka žena ima svoje "problematično područje" - dio tijela na kojemu se gomilaju masnoće. O tome ovisi je li jedna građena kao npr. jabuka, a druga kao kruška

Koje namirnice izbjegavati, a koje ne, ovisi o tome kojeg je oblika tijelo:

Pravokutnik

Za ovaj oblik tijela je karakteristično da ima uske bokove i nedefinirani struk. Iako je mala vjerojatnost da će se žena ovakve građe udebljati, trebala bi u prehranu uvrstiti namirnice sa zdravim masnoćama - avokado, losos, bademe itd., kao i biljne proteine. Izbjegavati treba slatkiše i brzu hranu, prenosi 24sata.hr.

Jabuka

Kod ovog tipa tjelesne građe masnoća se najviše nakuplja na središnjem dijelu. Idealan način prehrane za ovaj tip je - jesti često i po malo, na primjer, šest puta na dan. Treba jesti hranu bogatu vlaknima, voće, povrće, vitamin C te mliječne proizvode koji imaju malo masnoće. Probiotici su dobar izbor jer reguliraju probavu.

Namirnice koje treba izbjegavati su one koje stvaraju nadutost (brza hrana, kruh, pojedino povrće...).

Foto: Dreamstime

Kruška

Kod ove građe je karakteristično da su bokovi široki, a prsa i ramena uska. Žene s ovakvom građom sklonije su taloženju masnoća na bokovima i mogu patiti od zadržavanja vode u tijelu. U ovom slučaju treba jesti meso, ribu, jaja, mliječne proizvode i hranu s visokim udjelom proteina.

Od voća su odličan izbor lubenice ili ananas jer pomažu u čišćenju otrova iz tijela koji usporavaju metabolizam. Dobro je piti i biljne čajeve kao npr. zeleni čaj te uvrstiti u prehranu cjelovite žitarice.

Svakako treba izbjegavati jako slanu hranu te namirnice poput bijelog kruha, tjestenine i riže.

Pješčani sat

Ovo je najpoželjniji tip tijela - široki bokovi, vrlo uzak struh i široka prsa. Žene ovakve građe imaju tendenciju da se debljaju ravnomjerno i da im nedostaje mišićnog tonusa.

One bi trebale birati namirnice s niskim glikemijskim indeksom i jesti male obroke - pet do šest puta na dan. Preporuka je jesti više svježeg voća i povrća te hranu bogatu zdravim masnoćama.

Namirnice poput kruha, tjestenine i riže dobro je izbjegavati, osim ako su od cjelovitih žitarica, prenosi BrightSide.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?