'NAJKVARLJIVIJA JE MASKARA'

Kada treba baciti proizvode za šminkanje? Vizažistica kaže da neki traju kraće, a neki duže od roka

shutterstock
19.04.2021.
u 07:42

Za razliku od maskare, ruževe za usne imaju prilično dug rok trajanja, često zato što sadrže konzervanse koji sprječavaju oksidaciju i stvrdnjavanje, objasnila je vizažistica

Kad ste zadnji put pregledali svoju kozmetičku torbicu i riješili se onog što više nije dobro? Naime svaki kozmetički proizvod ima etiketu na kojoj je kraj slova 'M' naveden broj mjeseci, koliko se dugo nakon otvaranja može koristiti, no često proizvodi isteknu i prije tog roka - pa evo što kažu stručnjaci, kad je vrijeme da ih se riješite. 

1. Olovka za oči

Većina ih ima rok trajanja od godine dana ili više, kaže vizažistica Jenny Patinkin, ali ako se prije toga olovka osuši tako da joj se vrh stanji, vjerojatno više nije dobra za upotrebu. - To se dogodi kad se vosak u njoj previše stvrdne, pa ostaje na kapcima kad nanosite eyeliner - rekla je Patinkin. 

2. Maskara

Maskare imaju relativno kratak rok trajanja i brže 'stare' od većine drugih make up proizvoda. Budući da se četkica svaki put izvlači van, lako na nju dođu i bakterije, pa Patinkin preporučuje da se mijenja svaka tri do četiri mjeseca. Foto: screenshot/facebook - Možda vam zvuči prebrzo, ali vjerujte, ne želite bakterije na osjetljivom području oko očiju - kaže ona- A znati ćete da maskara više nije dobra, dodaje, kad ju pomirišete, ako joj je miris kiselkast.

3. Ruž za usne

Za razliku od maskare, ruževe za usne imaju prilično dug rok trajanja, često zato što sadrže konzervanse koji sprječavaju oksidaciju i stvrdnjavanje, objasnila je vizažistica, pa ruž može trajati i nekoliko godina. - Kad osjetite da više ne klizi kao prije i da 'zapinje', vrijeme je da ide u koš za smeće - poručila je za Mind Body Gren.

4. Korektori, tekući puderi i highlighteri

Svim kremastim proizvodima možete sami skratiti ili produljiti vijek, kaže vizažistica, i to pazeći na njihovu higijenu.

- Nakon svake upotrebe treba ih dobro zatvoriti i držati na mjestu s nižom temperaturom i manje svjetlosti - kaže Patinkin, jer ako se takav proizvod često grije i hladi mogu se u njemu sastojci odvojiti i promijeniti mu konzistenciju. Isto tako, napominje, kad u njih uđe previše zraka, kremasti proizvodi mogu oksidirati i promijeniti boju, pa preporučuje da ih se zamjeni svakih 12 do 18 mjeseci - čak i ako traju dulje od toga.

5. Puderi u prahu i sjenila

Za proizvode u prahu - poput rumenila, bronzera, pudera u prahu i sjena za oči - Patinkin kaže da obično dugo traju jer nemaju u svom sastavu vodu ni ulje, no problem je što se na njih s četkicama i kistovima prljavština prenosi, pa ostaju sjajne male točkice na površini.

- Kad se to dogodi, s tupim nožem za maslacem možete s njih jednostavno ostrugati mrlje - objasnila je, a ako su čisti mogu trajati i više od tri godine. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije