Magistrala Neum - Stolac najdulje je građena prometnica u BiH

Kada se završi stolačka obilaznica, do Neuma će vožnja trajati manje od sat

11.08.2023.
u 07:07

Ovih smo dana posjetili gradilište obilaznice oko Stoca, dio magistrale Stolac – Neum. Posljednjih dana pojavila se vijest da će obilaznica biti gotova do 1. rujna, ali ostaje za vidjeti hoće li se sve do tada i uspjeti realizirati

Koliko se zna, magistralna cesta Neum – Stolac ili obrnuto najdulje je građena prometnica u BiH. Počela se graditi prije nepunih četrdeset godina uoči Olimpijade u Sarajevu 1984. godine, pa bi koncem ove godine mogla i zaokružiti broj, piše Večernji list BiH.

Prvih osam kilometara od Stoca do Drenovca napravljeno je na prijelazu između 1983. i 1984. godine, a riječ je o dionici od osam kilometara. Onda su graditelji nastavili iz suprotnog smjera od Starog Neuma prema Babinu Dolu.

Sjećamo se i arheološke senzacije iz 2006. godine kada je na Vidića guvnu u Vranjevu Selu otkriven grob ilirskog ratnika u punom sjaju, s kacigom iz 4. - 5. stoljeća prije Krista. Nakon ta prva tri kilometra slijedila je trasa od još tri kilometra do Babina Dola, međutim, dio te dionice poslije je mijenjan, nakon čega je uslijedila stanka od desetak godina, kada se počelo 36,5 kilometara dionice Neum – Stolac.

Radovi još traju

Ovih smo dana posjetili gradilište obilaznice oko Stoca, dio magistrale Stolac – Neum. Posljednjih dana pojavila se vijest da će obilaznica biti gotova do 1. rujna, ali ostaje za vidjeti hoće li se sve do tada i uspjeti realizirati. Prvo što smo primijetili je ploča s natpisom: "Gradimo za vas - Vlada FBiH"; naziv projekta: "Izgradnja ceste M-17.3 prolaz kroz Stolac" te na koncu - razdoblje izvođenja: "8 mjeseci". Istu ploču s istim rokovima snimili smo 8. lipnja 2022. godine, samo je sada pomaknuta tridesetak metara naprijed, prije ulaza u Stolac, odnosno prije u međuvremenu izgrađenog rotora. Jasno, tih osam mjeseci davno je prošlo i još se radi. Koliko smo uočili, izuzev mosta preko Bregave, koji treba presvući još jednim slojem asfalta, na ostalim dijelovima se radi.

Promet preko "ćuprije"

Nedavno su iz JP Ceste Federacije BiH najavili: - Trenutačno se izvode radovi izgradnje obilaznice Stoca koja će omogućiti nesmetano odvijanje prometa za sve kategorije vozila. Projekt obuhvaća izgradnju triju kružnih tokova, izgradnju mosta na Bregavi i 1,7 kilometara ceste. Svi radovi izgradnje obilaznice bit će završeni do 31. kolovoza 2023. godine te se ne očekuje nikakvo prolongiranje rokova.

Za sada promet ide Podgradskom ćuprijom, mostićem izgrađenim početkom 18. stoljeća, a obnovljenim 1898. godine. Vozilima iznad 3,5 tona preko "ćuprije" je zabranjeno prometovanje, a da je promet na izlazu iz Stoca prema Neumu vrlo živ - i sami smo se uvjerili.

Spomenuta obilaznica s mostom preko Bregave trebala je biti gotova, ali su bila dva probijanja rokova zbog kišnog razdoblja proljetos. Uglavnom, kada se završi stolačka obilaznica, koja će biti dio M-17.3, magistrala od Stoca do Neuma bit će dugačka nepunih 49 kilometara, što, uz ograničenje brzine na maksimalno 80 kilometara na sat, znači da će solidnim vozačima trebati nepuni sat vremena da je prijeđu.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?