Koridor Vc

Kada kreće izgradnja tunela Prenj? Šest tvrtki u utrci za megaprojekt

Avaz
05.03.2024.
u 19:02

Izvođač za ovaj megaprojekt nije izabran. Prijavljeno je osam tvrtki, a šest je ostalo u igri.

Planirani rok za potpisivanje ugovora o izgradnji tunela Prenj je rujan ove godine, a rok za završetak projekta je kolovoz 2030. godine.

Ovi rokovi su definirani planom poslovanja i usuglašeni su s kreditom, rečeno je za Dnevni avaz iz Autocesta FBiH.

- Također, naglašavamo kako su navedeni podaci podložni promjeni ovisno o tijeku evaluacije i brzine odgovora kreditora i ponuđača ili eventualnih zahtjeva od ponuđača - pojašnjavaju iz Autocesta FBiH.

Treba naglasiti kako izvođač za ovaj megaprojekt nije izabran. Prijavljeno je osam tvrtki, a šest je ostalo u igri.

- Projekt izgradnje dionice tunel Prenj je u fazi evaluacije pretkvalifikacijske faze za odabir izvođača radova. Nije poznato tko će biti izvođač radova u ovom trenutku. To će biti poznato tek nakon što banka dadne suglasnost na kombinirani evaluacijski izvještaj druge faze tendera koja još nije ni započela - navode iz Autocesta FBiH.

Podsjetimo, radi se o tunelu dužine 11 kilometara, što je deveti najduži cestovni tunel u Europi, a prvi je u BiH koji prelazi granicu od šest kilometara. Ukupna vrijednost projekta je oko 800 milijuna maraka (400 milijuna eura).

Radi se o najznačajnijem infrastrukturnom projektu u BiH i devetom najdužem cestovnom tunelu u Europi.

U igri je šest tvrtki koje su ostale u utrci za ovaj megaprojekt.

Izgradnjom ovog tunela Autoceste FBiH od Mostara do Sarajeva uvelike će se skratiti putovanje. Usporedbe radi, trenutna dužina puta preko M-17 iznosi 113 kilometara, dok će izgradnjom autoceste iznositi 82 kilometra.
 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije