Hrvatski izaslanici pitaju:

Kada će Federacija BiH dobiti obilježja?

17.02.2017.
u 08:00

“Što se poduzelo u vezi s provedbom odluke Ustavnog suda BiH iz ožujka 2006. godine koja je na snagu stupila 15. lipnja 2007. godine, a kojom je utvrđeno da članci 1.i 2. Zakona o grbu i zastavi Federacije BiH nisu u skladu s Ustavom BiH kao što nisu usklađeni ni s Međunarodnom konvencijom o ukidanju svih oblika diskriminacije. Kada će se u Parlamentu Federacije BiH dostaviti idejno rješenje o grbu i zastavi Federacije BiH?”.

Izaslaničko je to pitanje Darija Pušića, izaslanika u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH koji je više od deset godina nakon proglašenja neustavnim obilježja Federacije BiH odlučio aktualizirati ovo pitanje. Podsjećamo, Ustavni sud BiH 31. ožujka 2006. godine utvrdio je da grb i zastava Federacije te grb i himna Republike Srpske nisu u skladu s Ustavom Bosne i Hercegovine, jer krše Međunarodnu konvenciju o ukidanju svih oblika rasne diskriminacije. Parlamentima oba entiteta naloženo je da u roku od šest mjeseci usuglase navedene odredbe s državnim Ustavom. Odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine je službeno stupila na snagu 15. lipnja 2007. godine objavljivanjem odluke u “Službenom glasniku BiH 45/07”, piše Večernji list BiH.

Federacija BiH nema svojih simbola već deset godina, otkako je zastavu i grb na kojima su ljiljani i šahovnica Ustavni sud BiH proglasio neustavnima jer ne sadržava obilježja srpskog naroda kao trećeg konstitutivnog naroda.

Od tada se u Federaciji u javnim ustanovama koriste državna obilježja. Ostaje za vidjeti hoće li svojim izaslaničkim pitanjem upućenima predsjedniku Vlade Federacije BiH Fadilu Novaliću Pušić uspjeti aktualizirati ovo pitanje, odnosno potaknuti odgovorne u Federaciji BiH na donošenje obilježja ovog entiteta.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?