Ministar komunikacija i prometa BiH

Jusko: Usvajanjem zakona o trošarinama stječemo pravo korištenja pola milijarde KM

Ismir Jusko
13.12.2017.
u 13:00

Ministar komunikacija i prometa BiH Ismir Jusko  danas je u Sarajevu, tijekom druženja s novinarima, kazao  ako se ne usvoji zakon o trošarinama  da možemo očekivati svaki dan pismo od Europske komisije u kojem stoji da je pola milijarde KM preusmjereno u druge zemlje.  

- Više puta sam istaknuo, nije samo riječ o ovih pola milijarde KM. Riječ je o velikom broju projekata koji slijede u budućnosti. Mi, ne da nećemo moći aplicirati, nego maltene, na idućim sjednicama  ćemo samo biti posmatrači koji će uzimati riječ u određenim diskusijama, ali kada je u pitanju apliciranje za projekte, bez usvajanja zakona o trošarinama to neće biti moguće - istaknuo je ministar Jusko.     

Pojasnio je da usvajanjem zakona o trošarinama „mi stičemo pravo korištenja pola milijarde KM iz Trsta i  na oslobađanje investicijskog tijeka u iznosu od otprilike oko milijardu“.

- Bez toga, apsolutno ništa od svega toga neće biti moguće. Ne samo da nećemo moći koristiti ta sredstva i planirana sredstva, nećemo moći apsolutno aplicirati za neka nova - kazao je ministar Jusko, te dodao da će pratiti kakva će biti odluka bh. parlamentaraca kada je u pitanju usvajanje zakona o trošarinama.          

Set zakona koji se odnose na trošarine nedavno je usvojio Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH, a preostalo je još da ga razmatra zaastupnički dom državnog parlamenta.

Vijeće ministara BiH je ranije utvrdilo modificirani Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o trošarinama. Ključna izmjena se odnosi na činjenicu da se ne povećavaju trošarine, osim na biogoriva i biotečnosti, nego se za 0,15 KM povećavaju cestarine, pri čemu će se prikupljena sredstva isključivo koristiti za izgradnju autocesta i za izgradnju i rekonstrukciju svih drugih vrsta cesta.

Kako je ranije priopćeno iz Vijeća ministara BiH, usvajanje ovog zakona bi značilo pokretanje velikog investicijskog ciklusa u oblasti izgradnje autocesta i cesta na teritoriji čitave BiH, što bi vodilo ka daljnjem rastu BDP-a, jačanju i razvoju niza komplementarnih privrednih djelatnosti, povećanju kompetitivnosti BiH i otvaranju novih radnih mjesta.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije