Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Jusko: Uspostava konkurentne i sigurne TEN-T mreže jedan od zajedničkih ciljeva

06. prosinca 2016. u 17:45 0 komentara 67 prikaza
Jusko

Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Ismir Jusko učestvovao je danas u Briselu na 12. godišnjem ministarskom sastanku zemalja članica SEETO-a, posvećenom daljnjem razvoju proširenja TEN-T, osnovne i sveobuhvatne infrastrukturne mreže na zapadnom Balkanu, a gdje je razgovarano i o zajedničkim ciljevima u vezi sigurnosti na cestama u idućem razdoblju.

- Stalni napori Europske unije u približavanju zemalja zapadnog Balkana evropskim integracijama imaju značaj za regionalnu suradnju, dok je Berlinski proces dao posebnu snagu za nastavak reformskih agendi u našim zemljama - kazao je Jusko, dodajući da je regionalna suradnja značajno poboljšana, što pogoduje ekonomskom i društvenom razvoju i daje vidljive posljedice.

Istakao je da je uspostava konkurentne i sigurne TEN-T mreže jedan od zajedničkih ciljeva koje su se obavezali postići, zajedno sa partnerima iz EU.

U tom smislu podsjetio je na Okvirnu prometnu strategiju BiH za razdoblje 2016.-2030. kao najznačajniji dokument koji je 14. srpnja jednoglasno usvojilo Vijeće ministara BiH.

- Putem Investicionog okvira za zapadni Balkan, BiH je osigurala značajna sredstva za projekte za koje je i aplicirala, za građevinske radove i tehničku pomoć. Jedan od najznačajnijih uključuje izgradnju dionice Odžak - Svilaj na autocesti Koridor Vc i most preko rijeke Save - istakao je Jusko.

Najavio je da će u idućem razdoblju Ministarstvo komunikacija i prometa BiH, zajedno sa ostalim relevantnim tijelima, pripremiti aplikacije za investicione projekte kofinansiranja i tehničku pomoć kroz Investicijski okvir za zapadni Balkan na osnovu objavljenih poziva za dostavu prijedloga projekata.

Komesarka EU za promet Violeta Bulc ukazala je na napredak koji je BiH postigla usvajanjem Okvirne prometne strategije i realizacijom "soft" mjera te pohvalila ubrzanje aktivnosti na gradnji mosta preko rijeke Save kod Gradiške, kao i početak gradnje mosta preko Save kod Svilaja, koji je jedan od najznačajnijih infrastrukturnih projekata na autocesti na Koridoru Vc.

Nakon usuglašavanja sa članicama EU, delegacijama zemalja zapadnog Balkana uručena je, u načelima usuglašena, verzija Sporazuma o prometnoj zajednici, za koju se očekuje da će biti zajednički potpisana na idućem sastanku u Rimu.

Cilj Sporazuma je uspostaviti integrirano tržište infrastrukture i prometa, pojačati prometne operacije unutar regiona i sa EU, ali i podržati proces pristupanja EU država regionalnih sudionika, priopćeno je iz Ministarstva prometa i komunikacija BiH.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.