Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Jusko u Ženevi potpisao Ministarsku rezoluciju o jačanju uloge unutarnjeg prometa

22. veljače 2017. u 12:30 0 komentara 7 prikaza
Ministar komunikacija i prometa BiH
Pogledajte galeriju 1/2

Ministar komunikacija i prometa BiH Ismir Jusko, na poziv izvršnog sekretara UN-ove Ekonomske komisije za Europu (UNECE), sudjeluje na obilježavanju 70. godišnjice UNECE-ovog Odbora za unutarnji promet (ITC) u Ženevi.

U okviru ovog velikog međunarodnog skupa potpisana je i Ministarska rezolucija o jačanju uloge unutarnjeg prometa u ispunjavanju Ciljeva održivog razvoja.

U Rezoluciji, između ostalog, ministri traže od Ekonomske komisije za Europu i Ekonomskog i socijalnog vijeća Ujedinjenih naroda, u interesu omogućavanja da Odbor još efikasnije opskrbi potrebe globalnog unutarnjeg prometa, uz posebnu pažnju na globalno regulatorno upravljanje putem UN prometnih konvencija i drugih vidova radi razmatranja pitanja, da se Odboru nametne obaveza da izvještava oba tijela na godišnjoj osnovi, a u svrhu informiranja ECOSOC-a, ujedno ostavljajući organizacijsku strukturu Tajništva UNECE-a, kao i funkcije programiranja proračuna i nadzora nepromijenjenim.

Također, ministri pozivaju da se riješe izazovi održivog razvoja mobilnosti i unutarnjeg prometa, posebno u kontekstu Agende održivog razvoja do 2030. i Ciljeva održivog razvoja, pružajući podršku međuvladinom prometnom i sličnim multidisciplinarnim vidovima suradnje u okviru platforme Odbora za unutarnji promet i stavljajući poseban naglasak na značaj mobilizacije resursa i usklađivanje financijskih tokova sa Ciljevima održivog razvoja.

Rezolucija ohrabruje države članice da mobiliziraju sve relevantne aktere, državne i nedržavne, da nastave sa sudjelovanjem u Odboru, povećaju napore u svrhu budućeg unutarnjeg prometa i pristupe ITC projektima i drugim inicijativama u vezi sa prometom kao podrška Agendi za održivi razvoj, kao i Agendi globalne akcije za klimatske promjene i Dekade djelovanja UN Akcije za sigurnost na cestama.

Inače, na Konferenciji u Ženevi ministar Jusko imao je sastanak sa komesarkom za promet EK Violetom Bulc i šefom Delegacije EU pri sjedištu UN-a u Ženevi Peterom Sorensenom.

Ministar Jusko informirao je komesarku Bulc i veleposlanika Sorensena o aktivnostima koje je Ministarstvo komunikacija i prometa uradilo u proteklih nekoliko mjeseci, potencirajući početak radova na mostu Svilaj, planove za Koridor Vc, gradnju mosta na Drini između Ljubovije i Bratunca, pripreme za gradnju mosta na Savi kod Gradiške...

Ministar Jusko svoje sugovornike je upoznao i sa inicijativom za izgradnju brze ceste koja bi povezivala Sarajevo i Beograd, te planom BiH i Crne Gore za uključivanje u SEETO mrežu pruge Čapljina – Trebinje – Nikšić.

Komesarka Bulc je izuzetno pozitivno ocijenila sve što je urađeno u proteklih nekoliko mjeseci, što otvara mogućnost da Europska komisija još više pomogne BiH. Ocijenjeno je da je nakon dugog zastoja u nekim procesima sada došlo do vidljivog napretka u radu Ministarstva komunikacija i prometa BiH.

Ministar Jusko je zamolio komesarku Bulc da i u idućem razdoblju podrži projekte koje pokreće Ministarstvo.

Također, ministar komunikacija i prometa BiH imao je sastanak i sa Frančeskom Dionorijem, šefom Odjela prometne mreže i logistike u UNECE-u.

Na marginama Konferencije, ministar Jusko imao je sastanke i sa kolegama ministrima iz Crne Gore i Belgije, te delegacijama Hrvatske i Poljske.

U nastavku obilježavanja 70. godišnjice rada UNECE-ovog Odbora za unutarnji promet, ministar Jusko danas sudjeluje na Konferenciji o prometu unutarnjim vodama.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.