Vršnjačko nasilje

Jusko: Nikome nije u interesu da se razvuče slučaj Mahira Rakovca

Ismir Jusko
19.01.2016.
u 10:25

Ne bih davao informacije, ali ću reći kako se intenzivno radi na slučaju. Nikome nije u interesu da se ovo razvuče u nedogled. Ne smije se preskakati nijedan detalj, istražne radnje i sitnice koje su važne, kazao je Jusko

Ministar unutarnjih poslova Sarajevske županije Ismir Jusko, gostujući jutros u programu televizije N1, izjavio je kako nikome nije u interesu da se slučaj samoubojstva dječaka Mahira Rakovca razvuče u nedogled, te da se ne smije preskakati nijedan detalj.

U posljednjih mjesec dana najaktualnija tema u Sarajevskoj županiji je tema vršnjačkog nasilja. Samoubojstvo 14-godišnjeg dječaka Mahira Rakovca pokrenulo je lavinu događaja o kojima se i dalje govori.

- Mi smo ovaj slučaj doživjeli kao kolektivnu tragediju, nitko ne može ostati ravnodušan na to. Na rasvjetljavanju ovog slučaja, kao tim rade MUP SŽ i Tužiteljstvo. Ne bih davao informacije, ali ću reći kako se intenzivno radi na slučaju. Nikome nije u interesu da se ovo razvuče u nedogled. Ne smije se preskakati nijedan detalj, istražne radnje i sitnice koje su važne. Pripadnici MUP-a SŽ rade na svim segmentima kako ne bi došlo do propusta, kazao je Jusko.

Prema njegovim riječima, informacija koja će biti važna za sugrađane je da u 2015. godini za 46 posto smanjena maloljetnička delikvencija.

- Imamo dobro urađen federalni zakon koji se aplicira i na razini SŽ. Kazne nisu male kada gledate na slučaj Denisa Mrnjavca čiji su počinitelji dobili između 10 i 15 godina zatvora. Ja nisam pristalica prvenstveno kazni. U slučaju Mahira Rakovca, mi se bavimo krajnjim činom i posljedicom. Trebamo raditi s djecom jer je ovo sustavnio problem. Kad se nađu krivci, trebaju se kazniti, jer ako ne dadnemo odgovarajuću kaznu šaljemo poruku da se neke stvari mogu raditi i da će proći nekažnjeno, istaknuo je ministar Jusko.

O tome koliko je zakazala obitelj, škola... rekao je kako je nemoguće da se događa nešto tako brutalno a da škola za to ne zna.

- Kako netko može ostati nijem na takve stvari? Zašto nam trebaju Amar Mistrić, Denis Mrnjavac, Mahir Rakovac... Trebaju svi koji su krivi za ovo snositi odgovornost. Svi žele prebaciti lopticu u drugo dvorište. Pristalica sam da se bavimo primarnom prevencijom kako se ovo ne bi događalo. Mi smo sada dobili 100 certificiranih policajaca za rad s maloljetnicima, naveo je Jusko za N1. 

Naglasio je da ukoliko osoba ne može prepoznati drugačije ponašanje na učeniku, onda nije za taj posao. 

- Ne može mi nitko objasniti da ta osoba, koja je fakultetski obrazovana, ne može primijetiti promjene na učeniku. Ljudi koji se bave djecom i rade s njima moraju imati psihologiju. Događa se da nama djeca dolaze iz škole i kažu nam kako neki učenik stalno šuti, rekao je ministar Jusko.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije