razvojni program zhž-a

Jurilj: Prva stepenica u osnivanju internog mehanizma koordinacije

09.12.2017.
u 08:40

Godišnji Razvojni forum Županije Zapadnohercegovačke održan je u Grudama na imanju gospodarstva Marića gaj. Ovaj Forum, u sklopu planiranih aktivnosti, organizira Ured Vlade ZHŽ-a za europske integracije.

Skeniranje stanja u županiji

Cilj Foruma je na jednom mjestu okupiti sve relevantne sudionike iz javnog, nevladinog i poslovnog sektora ZHŽ-a, razmijeniti aktualne informacije o projektima koji se provode i planiraju u sljedeće 2-3 godine u ZHŽ-u. Prema riječima predsjednika Vlade ZHŽ-a Zdenka Ćosića, ovim forumom Ured za europske integracije je sa svojim razvojnim djelom izašao u javnost. - Cilj nam je napraviti skeniranje stanja u županiji, prikupiti informacije i koordinirati aktivnosti koje su vezane uz razvojno planiranje idućih godina. S takvim informacijama stvaramo podlogu za izradu novog akcijskog plana iz strategije integralnog razvoja županije, kazao je Ćosić. Ravnatelj REDAH-a Ivan Jurilj je kazao da je forum prva stepenica u osnivanju internog mehanizma koordinacije kako bismo bili što spremniji u procesima europskih integracija te da možemo što kvalitetnije privući projekte europskih fondova.

Prekogranična suradnja

- Ovo je priprema podloge za iduće trogodišnje razdoblje kroz izradu realnog plana naše razvojne strategije, kazao je Jurilj. S obzirom na status, BiH ima ograničene pristupe EU fondovima. - Sada smo u programskom razdoblju 2014. - 2020., te su najaktualniji programi prekogranične suradnje gdje se cijeli ZHŽ aktivirao. Imamo uspješne i pozitivne projekte. Aktivne su bile i općine, i županija, i organizacije, ali mi želimo i u ovom kontekstu napraviti mehanizama da pojačamo kapacitet, kazao je Jurilj. Dodao je da u sljedećem financijskom razdoblju 2021. – 2028. godine očekuju veća i konkretnija sredstva za razvojne procese u ZHŽ-a. - Kako bismo ih mogli provući, mi moramo biti spremni i institucionalno i moramo imati ljude koji će to moći raditi. Cilj nam je organizirati općine, gradove, županiju, ali i nevladin sektor i privatnike, kazao je Jurilj. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?