Predsjednik Europske komisije

Juncker: Raspad EU bi izazvao rat na Zapadnom Balkanu

juncker
Foto: Reuters/PIXSELL
24.03.2017.
u 17:16

"Ako ih napustimo; Bosna i Hercegovina, Republika Srpska, Makedonija i Albanija - imat ćemo rat ponovno", ističe Juncker.

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker je poslao upozorenje Donaldu Trumpu zbog ohrabrivanja država da kopiraju Brexit, kazavši da bi raskol EU mogao potaknuti rat na Zapadnom Balkanu.

U intervjuu za Financial Times, Juncker je kazao da entuzijazam američkog predsjednika zbog britanskog napuštanja EU je iritantan i iznenađujući. Kaže da je time pokazao koliko nije svjestan komplicirane povjesti Europe, prenosi N1. 

Juncker je američkom potpredsjedniku Mikeu Penceu izdao upozorenje kada je bio u posjetu Bruxellessu prošlog mjesec. 

"Rekao sam potpredsjedniku 'Ne pozivajte druge države da napuste EU, jer ukoliko dođe do kolapsa EU, imat ćete novi rat na Zapadnom Balkanu", kazao je Juncker.

Dodao kako je jako važno ponuditi zemljama regije uvid u potencijal članstva u EU.

"Ako ih napustimo; Bosna i Hercegovina, Republika Srpska, Makedonija i Albanija - imat ćemo rat ponovno", ističe Juncker.

Kazao je da je ukupan račun za Veliku Britaniju blizu 60 milijardi eura, prema proračunima iz Bruxelessa.

"Svaki dan otkrijemo nove probleme za koje nismo znali niti smo ih mogli zamisliti. Ljudi misle da je Brexit kraj. Ne, ovo je tek početak".

Juncker smatra da Trump pokušava prepasti Europljane sa svojom "Amerika prva" retorikom.

"Po prvi put u poslijeratnoj povjesti imamo američkog predsjednika koji odaje dojam da nije zainteresiran za europske probleme", kazao je.

Sljedeći mjesec planira posjetiti Washington, ali nije siguran hoće li se sastati s Trumpom.

"Pokušavaju to dogovoriti, ali on ima drugačije prioritete. Usput, on ne razumije ništa u vezi s Europom. Razgovarao je s Tuskom na telefon i mislio da priča sa mnom", dodao je Juncker.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije