SVJETLAN STANIĆ:

Juicy je prvi korak, nove brendove imat ćemo za tri godine

Svjetlan Stanić
Foto: Boris Ščitar
02.01.2014.
u 09:54

- Ne bih baš uspoređivao akviziciju Juicyja s preuzimanjem Droge Kolinske, možda bi bolja usporedba bila, kad spominjemo Atlantic Grupu, njihovo preuzimanje Cedevite - rekao je Stanić

Od male obiteljske tvrtke braća Stanić razvila su se u ozbiljnog distributera, a novom akvizicijom – kupnjom Juicyja od Agrokora – na velika vrata ušli su u svijet proizvodnje bezalkoholnih pića. Za Večernji list nakon dugogodišnje šutnje u medijima Svjetlan Stanić, koji vodi poslovanje Stanić Grupe, govori o poslovnim planovima s Juicyjem, najavljuje zapošljavanje i u Bosni i Hercegovini i u Hrvatskoj.

Napravili ste najveću akviziciju 2013. u prehrambenom sektoru. Ono što je bila Droga Kolinska i Atlantic Grupa, ove je godine, mogli bismo reći, Stanić Grupa i Juicy...

Ne bih baš uspoređivao akviziciju Juicyja s preuzimanjem Droge Kolinske, možda bi bolja usporedba bila, kad spominjemo Atlantic Grupu, njihovo preuzimanje Cedevite. Mi smo se dugo borili. U distribuciji smo pića od 1995. godine i od tada planiramo i proizvodnju.

Prije dvije godine pokušali smo kupiti Fructal, koji je konačno preuzela srpska kompanija Nektar ponudivši više nego smo mi procijenili da je poslovno logično. Lani smo se natjecali i za Pago te u samom finalu izgubili od međunarodno jakog Graninija. Ove smo godine došli u kontakt s Agrokorom i gospodinom Ivicom Todorićem, obavili preliminarne razgovore, usuglasili interese i u relativno kratku vremenu našli zajednički način da privedemo dogovor kraju.

Što ste sve kupili za 45 milijuna eura?

Kupili smo tvornicu u Jastrebarskom koja će i dalje proizvoditi za Hrvatsku i za izvoz u zemlje EU. Kupili smo i drugu tvornicu koja je bila planirana za gradnju u BiH, u Kreševu. Riječ je o greenfield investiciji koja će biti realizirana 2014., a koja će omogućiti proširenje proizvodnog asortimana i na one segmente u kojima Juicy još nije prisutan, u kojima vidimo perspektivu.

Niste li kupili i dio tvrtke Sarajevski kiseljak?

Ne, to su dezinformacije. Kupili smo dio imovine koja je trebala biti u vlasništvu Sarajevskog kiseljaka.

Hoćete li premještati proizvodnju iz Hrvatske?

Apsolutno ne. Tvornica u Hrvatskoj i dalje će raditi za potrebe hrvatskog tržišta i Europske unije, a tvornica u Bosni i Hercegovini opskrbljivat će vrlo potentno domaće tržište, kao i zemlje CEFTA-e.

U ukupnoj prodaji Juicyja koliko sudjeluje hrvatsko, a koliko tržište BiH?

Hrvatska nosi 65 posto prodaje, BIH oko 30 posto, a sve ostale zemlje oko 5 posto. Upravo zbog toga veliki potencijal vidimo u zemljama regije jer u njima možemo znatno povećati prodaju i razviti brend.

Jesu li zaposlenici u Hrvatskoj sigurni i hoće li biti prostora za zapošljavanje?

Zaposlenici su u Hrvatskoj sigurni. Dapače, budući da moramo izdvojiti jedan dio zajedničkih službi iz Jamnice, bit će i novih zapošljavanja. U BIH ćemo otvoriti novi proizvodni pogon i sigurno ćemo zapošljavati. Posao će dobiti od 50 do 70 ljudi.

Bojite li se ulaska u proizvodnju ili vam to predstavlja izazov?

Distribucija je puno više od pukog postavljanja proizvoda na police. U proteklih dvadesetak godina rada s najvećim internacionalnim kompanijama i brendovima, usvojili smo mnoga globalna znanja i vještine, primijenili ih lokalno, stekli iznimno iskustvo u svim segmentima tržišnog poslovanja. Bitna razlika između distribucije i proizvodnje jest u tome što u prvom slučaju dobivate finalni proizvod na koji nemate gotovo nikakav utjecaj, a sada imamo mogućnost i odgovornost u kreaciji vlastitog proizvoda. To je, naravno, veliki izazov, ali duboko sam uvjeren da možemo napraviti dobar posao. U sklopu obiteljskog biznisa imamo iskustva u proizvodnji jer moj mlađi brat ima tri tvornice u BiH te preko njega vidim da kao proizvođač imate puno više opcija u poslovanju nego kao samo distributer.

Agrokor i Todorići u poslovnim su krugovima prepoznati kao tvrdi pregovarači. Kakva su vaša iskustva?

Ne bih se složio da su teški pregovarači. Naše kompanije surađuju desetljećima. Pregovori su uvijek umjetnost mogućeg, a ono što je važno je da obje strane kroz jasno definirane zahtjeve pokazuju i respekt prema drugoj strani. Pregovarao sam s Ivanom Todorićem i, bez obzira na sve izazove, kroz ovaj smo proces postali i prijatelji.

Nektar je navodno u poslovnim problemima. Kad bi vam se pružila prilika, biste li još jednom pokušali kupiti Fructal?

Meni je žao što nismo uspjeli preuzeti Fructal. Ipak, akvizicija nije kraj, već početak i tek treba vidjeti što će biti s Fructalom. Što se tiče daljnjih akvizicija, sve je moguće, ali prvo treba posložiti Juicy s kojim imamo velike planove. Planiramo proširiti asortiman na puno više brendova u iduće tri godine u drugim segmentima i vrstama proizvodnje.

Je li lakše poslovati u Hrvatskoj ili u BiH?

Prisutan sam na oba tržišta, kao i moja dvojica braće, i prilično smo dobro upoznati s uvjetima poslovanja na oba tržišta. Nažalost, moram reći da, iako je prije krize, odnosno do 2008., bilo puno lakše raditi u Hrvatskoj, danas joj više ne bih dao toliku prednost. Jako su veliki problemi s naplatom i općenito s poslovanjem jer je Hrvatska poslovna scena padom tržišta u cjelini postala iznimno zahtjevno i napeto okruženje.

Kakav je odnos države prema poduzetnicima? U medijima se pisalo da je i BiH krenula u kontrole poreznog duga te da Stanići imaju milijunski dug....

I sami znate koji su sve problemi poduzetnika i ne bih ih ponavljao. Ja živim u Hrvatskoj pa mi je teško svakodnevno pratiti politička previranja u BiH i komentirati pisanje medija, ali odgovorno tvrdim da nijedna moja tvrtka nema poreznih dugova, kako u Hrvatskoj tako ni i u BiH.

Društveno ste aktivni kao počasni konzul Južne Koreje za BiH. Kako to?

Jedna od mojih kompanija od 1995. zastupa LG za BiH i radimo to na visokom nivou pa je BiH jedna od rijetkih zemalja u kojima je LG prestigao Samsung. Stoga su mi i ponudili poziciju počasnog konzula, a ja sam prihvatio znajući i da aktivnosti neće oduzimati previše vremena. Moja je obaveza pomoći građanima Južne Koreje ako se nađu u problematičnoj situaciji u BIH, ali s obzirom na to da dvije zemlje povezuju najviše turistički posjeti Međugorju, i nemam previše posla.

Rijetko ste u medijima iako imate dosta veliku tvrtku. Kako to uspijevate?

Loše iskustvo tome me naučilo. Na ovaj sam intervju pristao zbog korektnih odnosa u vremenima kada mi je bilo teško. Inače izbjegavam medije i nerado dajem intervjue.

Ta loša iskustva su iz vremena afere “Peka”?

To je priča koju bih ostavio po strani. Mogao bih reći nešto što bi uvrijedilo ili naljutilo neke ljude.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?