Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Jozić: U Federaciji 45 zatvorenika čeka na premještaj u RS, a u RS-u 50

14. ožujka 2017. u 20:30 0 komentara 113 prikaza
federalni ministar pravde
Foto: FENA

Trenutno 50 zatvorenika u kazneno popravnim zavodima u Republici Srpskoj čeka na mogućnost premještaja to jest da kaznu izvršava u jednom od zavoda na području Federacije BiH, a 45 zatvorenika čeka na premještaj iz federalnih zavoda u zavode na teritoriji Republike Srpske - rekao je Feni federalni ministar pravde Mato Jozić na današnjoj sjednici Zastupničkog doma, na kojoj je odgođena rasprava i ujedno izjašnjavanje o predloženim izmjenama i dopunama Zakona o izvršenju kaznenih sankcija u Federaciji.

Zakonsko rješenje upravo je predviđalo da se kazna zatvora može izdržavati po mjestu prebivališta.

- U sedam kazneno- popravnih zavoda u Federaciji kaznu izdržava 2.070 zatvorenika - kazao je Jozić.

Sagledavajući problematiku za izvršenje kazneno- popravnih sankcija uvidio je da je u zavodima malo zaposlenih stručnih ljudi i to, kako kaže, bez javnih natječaja.

Zato se, pojašnjava, izmjenama želi uraditi da se ujednači broj zaposlenih u zavodima. Ujednačen (isti) broj imali bi zavodi u Busovači, Orašju i Bihaću. Broj uposlenih u kazneno- popravnom zavodu u Sarajevu izjednačio bi se sa zavodima u Tuzli i Mostaru.

- Sve europske komisije su kazale da nisu zadovoljeni standardi za izvršenje kazneno- popravnih sankcija u kazneno-popravnim zavodima u Federaciji - podsjetio je Jozić.

Tijekom dosadašnje rasprave šef Kluba SDA Ismet Osmanović rekao je da podržava da se omogući navedeni premještaj zatvorenika, ali da pitanje imenovanja direktora i zamjenika kazneno- popravnih zavoda nije najbolje riješeno jer je, kako navodi, stavljeno pod kontrolu ministra.  

- Svako tko dođe do funkcije ministra pravde mogao bi da raspoređuje svoje ljude - dodao je  Osmanović smatrajući da treba donijeti novi zakon o izvršenju kaznenih sankcija i formirati zasebnu upravu za izvršenje kaznenih sankcija.

Pod kontrolom te uprave, ističe, mogle bi biti na jednak način tretirane nadležne institucije (kazneno- popravni zavodi).  

Šef Kluba SDP-a BiH Elvir Krajabić ocijenio je da su kontradiktorna dva stava govoreći da se u jednom navodi da se „pomoćnici direktora zavoda zapošljavaju putem konkursa, ali konkurs ne provodi Agencija za državnu službu nego Federalno ministarstvo pravde“.

U drugom stavu piše „da pomoćnike imenuje i razrješava direktor“, pa se, poručuje Karajbić, predlagač zakona treba opredijeliti ili za jednu ili za drugu opciju.

- Također, u jednom od članova poziva se na Zakon o državnoj službi koji je proglašen neustavnim. Suština je izgleda da se razriješe postojeći pomoćnici - dodao je Karajbić.

Navedenu raspravu zastupnici će nastaviti na jednoj od idućih sjednica kada će i glasati o predloženim izmjenama i dopunama Zakona o izvršenju kaznenih sankcija u Federaciji BiH.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.