Na Svjetskom danu mladih u Lisabonu

Josipa iz Kiseljaka nosila zastavu BiH na susretu s Papom i mladima

Josipa Bošnjak
Vatican News
12.08.2023.
u 19:30

Studentica informacijskih tehnologija na Sveučilištu u Sarajevu Josipa na nedavnom je Svjetskom danu mladih sa skupinom Franjevačke mladeži bila međunarodna izaslanica iz BiH

Među više od 200 nositelja zastava iz cijeloga svijeta na svečanom dočeku Pape na nedavno održanom Svjetskom danu mladih u Lisabonu bila je i 21-godišnja Josipa Bošnjak iz Kiseljaka, koja je visoko držala zastavu Bosne i Hercegovine.

Studentica informacijskih tehnologija na Sveučilištu u Sarajevu Josipa je na Svjetskom danu mladih ove godine sa skupinom Franjevačke mladeži bila kao međunarodna izaslanica iz svoje zemlje.

Prvo iskustvo i dojam

Ovo je njezino prvo iskustvo na Svjetskom danu mladih i kaže da je, noseći bosanskohercegovačku zastavu na pozornici i u zelenom koridoru Coline do Encontro, željela pokazati svijetu "snagu i otpor BiH unatoč izazovima s kojima smo se morali suočavati u prošlosti", piše Vatican News, a prenio je portal artinfo.ba. O Papinu apelu Europi da pronađe "kreativne načine za okončanje rata u Ukrajini", ova djevojka kaže da tako Stari Kontinent može utrti put boljoj budućnosti, ne samo Ukrajine već i Bosne i Hercegovine, koja se i dalje suočava s podjelama.

 - Ovo je moj prvi Svjetski dan i odlučila sam sudjelovati iz više razloga. Prije svega, željela sam produbiti svoje znanje o svojoj vjeri i željela sam duhovno rasti, zatim sam željela upoznati mnoge mlade jer mi je ovaj događaj omogućio podijeliti i razmijeniti kulturne i vjerske perspektive. I uopće, naravno, susret s Papom najznačajniji je razlog zašto sam odlučila sudjelovati - kazala je Josipa o sudjelovanju na Svjetskom danu mladih nedavno u Lisabonu. Na pitanje što je ponijela doma sa susreta s tolikim mladim ljudima i papom Franjom, i to zahvaljujući njegovim riječima i porukama, mlada Kiseljačanka je za Vatican News rekla:

- Vjerujem kako ću iz susreta s tolikim mladim ljudima i Papom izvući duboki osjećaj obogaćivanja i duhovnog rasta. Prilika da izravno slušam njegove riječi i učenja nadahnut će i ojačati moju vjeru. Radosna sam zbog stjecanja vrijednih uvida i smjernica koje mogu primijeniti u svome životu i koje mogu podijeliti s drugima u svojoj zajednici. I, naravno, iskustvo kontaktiranja s mladim vjernicima iz različitih sredina potaknut će osjećaj globalnog jedinstva. A samim tim i solidarnost unutar Crkve. Posebno je istaknula što joj je značilo nositi zastavu Bosne i Hercegovine, svoju zemlju predstavljati pred Papom i stotinama tisuća mladih iz cijeloga svijeta. Nositi zastavu svoje zemlje pred Papom i stotinama tisuća mladih za mene je neizmjerna čast i duboko značajno iskustvo. To je prilika da pokažemo svijetu snagu i otpor naše zemlje unatoč izazovima s kojima smo se morali suočavati u prošlosti. Osim toga, ovaj trenutak ima duboko duhovno značenje i predstavlja priliku za promicanje mira i razumijevanja globalne solidarnosti.

Poruke i stanje u BiH

Papa je u svom govoru predstavnicima vlasti zatražio od Europe da ponudi puteve mira, kreativne načine za okončanje rata u Ukrajini i brojnih sukoba u svijetu. Vatican News pitao je Josipu: Vi koji ste u BiH prije 30 godina patili zbog šutnje Europe, sada se nadate da će vas Europska unija primiti? Može li to donijeti bolju budućnost za još uvijek tako podijeljenu Bosnu i Hercegovinu? - Pa, premlada sam da mogu reći da sam svjedočila šutnji Europe u teškim vremenima, ali mogu reći da sam netko tko svaki dan svjedoči posljedicama te šutnje. Nadam se da će Europa odgovoriti na Papin apel za mir i za kreativno rješenje koje će okončati rat u Ukrajini. Europa, prihvaćajući dijalog i aktivno tražeći puteve prema miru, može otvoriti put prema boljoj budućnosti, ne samo za Ukrajinu nego i za Bosnu i Hercegovinu, čije je društvo još uvijek podijeljeno. Može pomoći u zacjeljivanju rana prošlosti, poticati susret između različitih etničkih skupina i suočiti se s podjelama koje i danas postoje. Zapravo, vjerujem da zajedno, kroz otvorenu komunikaciju i solidarnost, možemo raditi na ujedinjenoj i skladnijoj budućnosti. Na kraju razgovora za Vatican News opisala je svoje iskustvo s mladima iz muslimanskih i pravoslavnih zajednica u BiH. - Studiram u Sarajevu, gdje su uglavnom muslimani, i imam dobra iskustva s njima. Imamo ponekad prilike za dijalog i među nama postoji poštovanje. Prijatelji smo, Crkva i katolička zajednica, s mojim prijateljima, uvijek ćemo nastojati s njima voditi dijalog. Imali smo nekoliko zajedničkih susreta, tako da imam dobro iskustvo, ali mislim da je problem više na političkoj razini nego na razini civilnog društva - poručila je 21-godišnja Josipa Bošnjak iz Kiseljaka. •

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije