Na povlačenju vode u iz potopljenih općina u Posavini, čekati će se tjednima

Josić: Pomoć iz Hercegovine nam je posebno važna

poplave
Foto: HRZ i PZO/ F. Petrinjak
26.05.2014.
u 08:34

Život se u Domaljevcu doslovno odvija na cesti. Objeduje se u pučkoj kuhinji, svete mise služe se na otvorenome

U Grebnicama u domaljevačkoj općini je pronađeno beživotno tijelo žene koja se od 17. svibnja vodila kao nestala u poplavama koje su nedavno pogodile BiH, a napose Bosansku Posavinu. To je druga žrtva na području općine Domaljevac, a ukupno treća u Posavskoj županiji prema dostupnim podacima. Načelnik općine Domaljevac Željko Josić rekao je za Večernjak da se unatoč poteškoćama organizirao život u vodenome progonstvu te da Domaljevčani, kao i drugi stanovnici, žive za dan poslije kako bi mogli početi čistiti i obnavljati kuće, svoja mala gospodarstva, farme.

Bosna još plavi

Najveći problem predstavljaju vode iz rijeke Bosne koje su se nastavile razlijevati plaveći nova naselja. Voda se iz triju općina Posavske županije frustrirajući sporo povlači i u posljednjih nekoliko dana umjetna jezera koja su zarobila kuće, uništila imovinu, blokirala ceste i cijeli život su opala tek za 15 centimetara. Ako se ima na umu da dubina tih jezera doseže i do pet metara, onda se može tek nazrijeti da će za isušivanje ovoga područja trebati tjedni kada bi na snazi bili idealni uvjeti. “Tek kada crpna stanica u Tolisi bude u funkciji moći ćemo govoriti o početku pravog ispumpavanja ovih umjetnih jezera. A to znači da ćemo imati povoljniji vodostaj Save koja mora biti niža za metar od sadašnje. A to možemo očekivati tek za tri do pet dana”, ocijenio je Josić. 

Dan poslije

“Ovdje se jednostavno pripremamo za dan poslije. Nije nam jednostavno, ali nema zaustavljanja. Idemo dalje. Tu s nama su i momci iz Hercegovine, što nam je posebno značajno jer nam pomažu preživjeti ovdje”, kaže načelnik Josić.

Ostatak razgovora pročitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?