Danas blagdan sv. Barbare

Još su tri tjedna do Božića, mnogi domovi oblače se u blagdansko ruho, obitelji pripremaju

04.12.2020.
u 20:40

Božić je pred vratima. Toplina najradosnijeg blagdana osjeća se, unatoč svemu. Danas je blagdan svete Barbare. Još su tri tjedna do Božića. Sveta Barbara jedan je od četrnaest svetaca koji pomažu u nevolji. Kod Hrvata je iznimno štovana, a u kršćanskoj tradiciji usmeno prenose molitve svetoj Barbari. Nekada su dječaci i mladići hodali od kuće do kuće i čestitali blagdan svete Barbare, a domaćice bi ih posipale pšenicom, piše Večernji list BiH. 

Manje stanovnika

Svečano će danas biti diljem BiH, od mostarskog Rudnika do zeničkih Strenjana gdje se slavi ova svetica, a posebno u Brezi gdje je sveta Barbara zaštitnica župe, a koja danas slavi svoj blagdan. U ovoj općini na području Zeničko-dobojske županije, koja graniči s općinama Ilijaš, Vareš i Visoko, po popisima stanovništva 1971. živjelo je 1446 Hrvata, onda je došao rat, pa je od 851 Hrvata, koliko ih je bilo 1991., župa 2013. došla na 300 stanovnika. S vlč. Perom Brkićem, župnikom ove župe i dekanom Sutješkog dekanata, intelektualcem za kojeg kažu da je prošao pola zapadne Europe, a koji je doktorirao na području fundamentalne teologije, razgovarali smo o današnjem blagdanu. - Imali smo devetnicu i trodnevnicu kao pripremu za patron naše župe. Tu smo se duhovno okrijepili, a prilagodili smo se i ovim uvjetima kao i svi ostali. Molili smo i krunicu u Sarajevu da skratimo boravak zajedno u zatvorenom prostoru. Zbog činjenice da je sveta Barbara bila djevica i mučenica obavljali smo i pobožnost litanija Krvi Kristove. Današnji blagdan u našoj župi bit će obilježen kroz tihu misu jer zbor ne pjeva, ali na kraju mise zapjevat ćemo mi vjernici i zahvaliti Bogu na ovom vremenu i svemu što za nas čini. I moram istaknuti još jednom da su vjernici ovdje jako savjesni i paze na mjere kako ne bi ugrozili svoje, kao ni zdravlje drugih - priča nam župnik Pero.

Pitamo ga i kako je danas Hrvatima katolicima u Brezi.

- Danas imamo oko 300 vjernika, prilikom blagoslova kuća smo u kontaktu s njih oko 250, a kontakt održavamo i s onima koji su u miješanim brakovima. Naravno, nema nas kao što je to bilo prije rata, ali nije katastrofalno kao u nekim drugim župama. Ima djece u župi, ima i zaposlenih mladih obitelji, nekoliko intelektualaca koji djeluju u Prosvjeti i koji su politički aktivni, imamo Napredak. Živahna smo mi zajednica, a ovo je rudarski, radnički grad, u rudniku radi oko 1300 ljudi - kazuje nam vlč. Pero. Razgovarali smo i o običajima na današnji blagdan. - Na blagdan se dolazilo s velikom procesijom svetoj Barbari, i to od rudnika koji je udaljen oko dva, dva i pol kilometra do crkve svete Barbare. I nisu dolazili samo katolici. Svetu Barbaru jako poštuju i muslimani i pravoslavci i svi znaju da je ona zaštitnica rudara, a ovaj rudnik othranio je sve, zato često i vjernici drugih vjera plate da se moli sveta misa. Sveta Barbara jako je štovana - ističe velečasni Pero Brkić.

Poruka i čestitka

Svjestan je da će ove godine biti manje vjernika, ali i da to nije smak svijeta. - Lani je bila jako velika svečanost, ove godine ona će biti reducirana i ne možemo drukčije. Moramo živjeti s time i suočiti se sa situacijom. Nije ovo katastrofa, nego posebne okolnosti s kojima trebamo živjeti, čuvati vjeru i brinuti se o svojoj duhovnosti - kaže. Poslao je i poruku svojim župljanima i svim ostalim čitateljima. - Bit će dogodine slavlja, neće svijet propasti. Ovo je jedina župa u BiH posvećena svetoj Barbari, ima kapelica i centara gdje će još biti svečano, ali u ovoj župi je posebno - istaknuo je velečasni Pero čestitavši nadolazeće blagdane.•

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije