nova tehnologija

Još ništa od 4G mreže, BiH zaostaje čak i za Kambodžom, Etiopijom...

18.01.2018.
u 10:20

Još nije poznato kada će stanovnici BiH početi koristiti novu tehnologiju u oblasti mobilnih komunikacija, poznatu pod nazivom 4G mreža, ali je izvjesno da se to neće dogoditi prije kraja ožujka ove godine.

- Nama je cilj u prvom kvartalu ove godine pripremiti i donijeti sve potrebne odluke, kako bi nakon toga započeli proces izdavanja dozvola za korištenje frekvencija za 4G mrežu – rečeno je iz Regulatorne agencije za komunikacije BiH (RAK). Te odluke će uključivati uvjete pod kojima će se izdavati dozvole za pružanje usluga u 4G mreži za tri dominantna telekom operatera u BiH, a to su BH Telecom, HT Eronet i m:tel.

Naime, prema dokumentu Politika u sektoru telekomunikacija, definirano je da će se frekventni spektar za 4G mrežu dodijeliti trima dominantnim operaterima u BiH. Sve ostalo treba biti definirano posebnim odlukama. Pod uvjetima koji bi trebali biti poznati do kraja prvog kvartala, odnosno do kraja ožujka ove godine, podrazumijeva se visina naknade za korištenje frekventnog spektra, duljina trajanja dozvole, način razvoja mreže, hoće li se razvijati od urbanih središta prema ruralnim područjima ili obrnuto, te drugi detalji u vezi s dodjelom dozvola.

Podsjećamo, 4G mreža predstavlja zapravo četvrtu generaciju u prijenosu podataka u oblasti mobilnih komunikacija. Za razliku od 3G mreže, omogućuje i do sedam puta veću brzinu prijenosa podataka, kao i prijenos većih “blokova” podataka istodobno. U Europi je 4G mreža ušla u uporabu 2012. Ilustracije radi, gotovo sve razvijene zemlje u svijetu već odavno su uvele 4G mrežu. BiH je ostala u društvu država poput Kube, Afganistana, Sjeverne Koreje, Čada, Hondurasa...

Da stvar bude gora, zaostajemo i za državama koje u percepciji prosječnog stanovnika BiH slove kao siromašne i nisko razvijene. Čak i zemlje poput Gabona, Kambodže, Gvineje Bisao, Bangladeša, Etiopije i brojnih drugih već koriste 4G mrežu, dok BiH i dalje koristi tehnologiju koja se u Europi počela koristiti 2002.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?