Konvertibilna marka

Još nije vrijeme da bh. valuta mijenja tečaj

07.02.2017.
u 10:00

Posljednjih dana pojedini ekonomski analitičari zagovaraju promjenu fiksnog tečaja konvertibilne marke uz euro. Žele da on bude varijabilni. Pojedini tvrde kako je problem precijenjenost konvertibilne marke i da bi varijabilni tečaj to promijenio. Ipak, oni koji su dublje u analizama tvrde kako još nije vrijeme za promjenu fiksnog tečaja, piše Večernji list BiH.

Marka vezana uz euro

- Općenito, što se tiče konvertibilne marke, ona je vezana fiksno uz euro i to je zakonski doneseno zbog toga da ekonomija BiH zbog svojih slabosti ima barem fiksnu konvertibilnu marku, da ne bi imala upravo tih oscilacija koje se tiču općenito monetarnih politika, govori za Večernji list ekonomski analitičar Faruk Hadžić. Ističe kako BiH ustvari nema monetarnu politiku. - Mi imamo Centralnu banku i to je ustvari valutni odbor koji je zadužen tiskati konvertibilnu marku koja je sto posto pokrivena svojim deviznim rezervama u eurima. Ako bi se išlo u promjenu zakona, ako država želi napustiti fiksni tečaj konvertibilne marke u odnosu na euro, to je potrebno donijeti u Parlamentarnoj skupštini BiH, govori ekonomski analitičar Hadžić. Naglašava kako bi to imalo značajne posljedice.

Devalvacija

- Ekonomija BiH još nije dovoljno razvijena da može utjecati odnosno intervenirati i na financijskom tržištu. Zbog toga zasigurno bi konvertibilna marka poprilično devalvirala. To bi možda u nekom kratkom razdoblju dovelo da su proizvodi BiH izlazno jeftiniji, dok bi strani proizvodi u BiH bili skuplji, ali to bi za sobom povuklo drugi niz negativnih posljedica na koje ne bismo u ovom trenutku bili u stanju pozitivno odgovoriti. Smatram kako bi u ovom trenutku negativni učinci bili značajniji i veći nego pozitivni koje bismo imali kad bi BiH napustila taj fiksni tečaj konvertibilne marke, završava ekonomski analitičar Hadžić.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije