SPAVAMO DULJE

Jeste li pomaknuli sat? Evo kako to utječe na naše zdravlje

Željko Lukunić/Pixsell
29.10.2017.
u 07:41

Pomicanje kazaljki za jedan sat unaprijed ili tijekom zimskog računanja vremena unatrag, može loše utjecati na vaše zdravlje

Uoči dolaska zimskih dana, svake godine vraćamo kazaljke na našem satu – jedan sat unatrag. Ove godine to "pada" na 29. listopada, odnosno na zadnju nedjelju u listopadu kada ćemo spavati jedan sat dulje.  

Mrzite pomicanje sata? Vjerujte, niste jedini koji se tako osjećaju. Pomicanje kazaljki za jedan sat unaprijed ili tijekom zimskog računanja vremena unatrag, može loše utjecati na vaše zdravlje, a to potvrđuju i znanstvenici. 

Glavna prednost kod pomicanja kazaljki na satu navodi se ušteda energije, no brojni liječnici upozoravaju kako ono loše djeluje na sveukupno zdravlje ljudi i životinja, što rezultira glavoboljom, kroničnim umorom i nesanicom. Svako ometanje sna utječe na zdravlje, pa stoga ne čudi da jedan sat manje sna može izazvati i srčani udar! 

Studija provedena u bolnici William Beamont u Michiganu zabilježila je na dan proljetnog pomicanja sata čak 71 posto više srčanih udara nego samo tjedan dana ranije, dok se u narednom tjednu broj srčanih povećao za 17 posto! 

A zašto? Američki časopis za kardiologiju pokušao je odgovoriti na pitanje zašto se uslijed proljetnog pomicanja sata događaju takve drastične promjene u organizmu. Bilo kakvo ometanje bioritma i sna, kao i manjak sati sna podižu nivo hormona kortizola, te krvni tlak što ima utjecaja na srce. 

Kako utječe na mozak? U drugoj studiji dokazano je da učenici u tjednu poslije promjene lošije rješavaju ispite. Internetske tražilice, pak, bilježe povećanu potragu za zabavnim sadržajima, pa čak i tijekom radnog vremena. Treba upamtiti da je tijelu potrebno i tjedan dana da se oporavi od tjelesnog i mentalnog šoka zbog promjene vremena, pa valja biti na oprezu i usporiti dnevni ritam što je više moguće. 

Između ostalog, možda biste mogli usporiti i svoj automobil, jer isto tako prijašnja studija je pokazala da se pomicanje sata povezuje i s većim brojem prometnih nesreća nekoliko dana od promjene. Zanimljivo je napomenuti da jesenska promjena vremena, koja posebno godi spavalicama, ipak nema takve drastične učinke na zdravlje, osim manjih problema sa snom i nesanice. Možda zato što se "na poklon" dobiva jedan sat više - koji obično mnogi - prespavaju!
 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?