adili ste već sigurno tortu, vjerojatno cheesecake, možda čak i mousse za koji smo vam nedavno otkrili recept, ali jeste li ove sezone jagoda ospekli pitu s tim sočnim voćem? Pitu od jagoda, kako sad to, možda se čudite, što znači da niste čuli za ovaj recept. Dobili smo ga od Janette Razum, obožavateljice i jako dobre poznavateljice svakojakih finih slastica (puno takvih pronaći ćete na njenoj web stranici).

Slatki svijet
Janette nam je otkrila kako radi ovaj predivni desert s jagodama i bademima za koju se, kako nam kaže, uvijek traži komad više.
Mrvičasta pita s jagodama
Sastojci
Prhko tijesto
250 g glatkog brašna
½ praška za pecivo
100 g šećera
2 jaja
180 g maslaca
150 g mljevenih badema
Nadjev
500 g svježih jagoda
2 vanilin šećera
4 žlice šećera
2 ravne žlice gustina
50 g sjeckanih badema za posipavanje
Priprema
Sve sastojke za prhko tijesto stavite u zdjelu pa miksajte spiralnim nastavcima dok ne dobijete jednoličnu masu.
Veći dio tijesta (2/3) utisnite na dno okruglog kalupa za torte ili pite (26-28 cm) kojeg ste prethodno obložili masnim papirom. Ostatak tijesta ostavite sastrane.
Preko tijesta ravnomjerno rasporedite jagode koje ste očistili i krupnije narezali te pomiješali sa šećerom, vanilin šećerom i gustinom.
Vrh pite posipajte ostatkom tijesta te krupnije nasjeckanim bademima.
Pitu od jagoda pecite 20-25 minuta na temperaturi do 170 °C. Ohlađenu pitu po želji posipajte sa šećerom u prahu.
Pitu s jagodama i bademima možete poslužiti i toplu i to uz kuglicu sladoleda od vanilije.