Hospitalizirano dijete u Sarajevu

Jesmo li na pragu nove epidemije?

10.03.2019.
u 12:30

Vraćaju se ospice

 

Ospice ili male boginje ponovno prijete BiH. Prošle godine Zavod za javno zdravstvo Federaciji BiH registrirao je deset potvrđenih laboratorijskih slučajeva oboljenja od ove bolesti koja je dugo godina bila iskorijenjena na ovim prostorima, a roditelji tvrde kako su se prvi slučajevi pojavili i ove godine. Prema tvrdnjama Salke Ramića, roditelja čije je dijete ovog tjedna hospitalizirano na Odjelu pedijatrije na Jezeru u Sarajevu, u ovoj bolnici liječi se i dijete zaraženo ospicama. “Supruga mi je rekla da je s drugom djecom smješteno i dijete koje boluje od ospica. Tijelo tog djeteta ne vidi se od ospica”, kazao je Ramić za Avaz, tvrdeći kako je jedna od liječnica upozorila da to dijete ne smije biti u blizini druge djece. Avaz piše kako su im iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH potvrdili kako je u prva dva mjeseca ove godine došlo do povećanog broja potvrđenih slučajeva ospica na području Sarajevske županije. Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH uputio je dopis svim županijskim zavodima za javno zdravstvo da se intenziviraju mjere za sprječavanje širenja bolesti. Naime, u BiH već neko vrijeme postoji opravdan strah od širenja bolesti zbog činjenice da ne postoji kolektivni imunitet. Odnosno, sve manji broj djece dobiva cjepivo koje jedino može spriječiti pojavu ove dječje bolesti ili pak umanjiti njezine posljedice.

Prema posljednjim podacima, postotak cijepljenih u Federaciji BiH je svega 63,5, što je zabrinjavajuće s obzirom na to da bi, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), kad je riječ o MMR cjepivu, postotak cijepljenih trebao biti 95. Inače, epidemija ospica, kada je u pitanju regija, najgore je pogodila Srbiju gdje je od te bolesti umrlo čak 15 osoba. - Od listopada 2017. godine do sada prijavljeno je nešto više od 5800 osoba kod kojih je potvrđena prisutnost tog virusa. U “Batutu” kažu da su oboljeli tijekom epidemije bili svih dobnih skupina, da je najmlađi pacijent imao 15 dana, a najstariji 71 godinu, ali da je najveći broj oboljelih bio u dobnim skupinama mlađim od pet i starijim od 30 godina.

Nitko od oboljelih nije bio adekvatno cijepljen protiv ovoga virusa.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?