Temperature nalik kasnom listopadu

Jesensko vrijeme na početku ljeta pokvarilo planove za odmore

30.06.2018.
u 14:00

Za razliku od lanjskog lipnja, koji je bio i ekstremno vruć i sušan, ovogodišnji lipanj pokazao je gotovo suprotno lice kada su u pitanju vremenske prilike. Rijetka su područja u Dalmaciji u kojima nije dosegnut lipanjski oborinski prosjek. Štoviše, na nekim je područjima bilo 2 do 3 puta više oborina od mjesečnog prosjeka. Bura je posljednjih nekoliko dana rashladila površinske temperature mora, piše Večernji list BiH.

Upitne rezervacije

Oni koji su se, oslanjajući se na vremenske prilike prethodnih godina, odlučili za ljetovanje na samom početku ljeta, našli su se u problemu. Naime, jedan dio njih već razmišlja o otkazivanju aranžmana. - Planirali smo odmor početkom srpnja računajući da su tada temperature ugodnije nego u kolovozu, kad se većinu dana ne može boraviti na plaži od vrućine. Posebno jer imamo bebu. Rezervirali smo apartman za kraj prvog tjedna srpnja, platili akontaciju, a sada više nismo sigurni da ćemo ići. Ovo nisu normalne temperature, umjesto da uključujemo klime na hlađenje, mi uključujemo grijanje. Posljednjih dana vrijeme je tako loše da smo očekivali kako će početi padati pahulje snijega - ispričao nam je jedan bračni par iz Sarajeva. Spomenimo i to da je glavni grad BiH posljednjih dana među najhladnijm glavnim gradovima u Europi. A temperatura nije prelazila 15 stupnjeva.

Do sredine srpnja

Oni koji su na odmor otišli krajem lipnja definitivno ne mogu računati da su bili na ljetovanju. - Nikad do sada nisam bio na zimovanju, iako sam imao želju, ali kakvo nas je vrijeme dočekalo, ispalo je da mi se želja ostvarila. Na odmor sam došao s obitelji i aranžman smo platili tisuću eura, a nismo ni dana uživali u morskim radostima. Prehladno je i uopće nemamo osjećaj da smo došli na ljetovanje - riječi su jednog Hercegovca koji se, iako razočaran listopadskim temperaturama u lipnju, našalio na račun svog obiteljskog odmora. U Bosni će danas biti pretežno oblačno vrijeme sa slabim pljuskovima uglavnom, u Hercegovini s ponekim lokalnim pljuskom od sredine dana. Jutarnja temperatura bit će između 12 i 17, najviša dnevna između 20 i 25, na jugu BiH od 27 do 30 °C. U Hercegovini će u nedjelju biti sunčano, a u Bosni sunčano uz malu do umjerenu naoblaku. Jutarnja temperatura između 9 i 13, na jugu zemlje od 14 do 18, a najviša dnevna između 20 i 25, na jugu od 29 do 32 °C, priopćeno je iz FHMZ BiH. Od ponedjeljka će biti sunčanije, kada se očekuju i veće temperature, pa nas do kraja tjedna očekuju i one od 32 °C, kada ćemo imati i prvi tropski dan od kalendarskog početka ljeta. Kad je riječ o Dalmaciji, u prvom dijelu vikenda može biti slabih oborina, dok bi nedjelja trebala biti suha, ali ponovno hladnija. Naime, 1. srpnja doći će do “upada” hladnog zraka i novog “udara” na temperature. Osvježenje će trajati kratko i od 3. srpnja trebalo bi zatopliti. Ipak, prema dugoročnoj prognozi, ni prva polovina srpnja neće donijeti dulja razdoblja stabilnog vremena.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?