Čapljina

Jesenske suše - prije ušća u Neretvu presušila ‘modra rijeka’

RIJEKA
07.01.2016.
u 07:00

Uglavnom, Bregava početkom zime podsjeća na stihove velikoga hercegovačkog pjesnika Maka Dizdara

Za vrijeme ljetnih žega uobičajeno je na jugu Hercegovine da rijeka Bregava, jedna od većih pritoka Neretve, presuši, ali da se početkom zime pretvori u skup manjih ili, pak, većih barica, barem kada se radi o novijem vremenu, nije zabilježeno.
 

Presušila rijeka

Posljedica je to mjeseci bez kiše, studenoga i prosinca, na jugu Hercegovine, što će također ući u anale, barem kada je riječ o meteorološkim postajama.
Uglavnom, rijeka Bregava početkom zime podsjeća na stihove velikog hercegovačkog pjesnika Maka Dizdara koji pišući upravo o njoj zapisa:
“Nitko ne zna gdje je ona, malo znamo al’ je znano, iza gora iza dola, iza sedam iza osam…”
Ispod mostova na magistralnoj cesti M17, Mostar - Metković, kao i ispod obližnjega Starog ili Mustajbegova mosta u naselju Klepci, Bregava početkom 2016. godine, jednostavno rečeno, ne teče.  
Rijeka se očito “umorila” od neuobičajeno sušna posljednja dva mjeseca, studenoga i prosinca,  2015. godine, piše Večernji list BiH.
 

Nasukane barke

Da je nestašica  vode u poslovično tom tekućinom  bogatoj dolini Neretve potvrđuju i prizori iz Hutova blata, općina Čapljina, gdje su se turističke barke “nasukale” u mulju.
U svakom slučaju, kad je o hidrologiji riječ, za kroničare jedan neuobičajeni početak zime.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?