Agencija za unapređenje stranih investicija

Jeftino telefoniranje, stanovi, ali i struja magnet za nove investitore

04.04.2016.
u 11:00

Cijene električne energije, telefonskih usluga, vode i zemljišta, prema analizi koju je napravila državna Agencija za unapređenje stranih investicija, spadaju u kategoriju najnižih u regiji i zbog toga bi trebale biti magnet za strani kapital, ako vlasti u BiH ukinu razne parafiskalne namete i poboljšaju rad administracije, piše Večernji list BiH.

Pozivajući se na službene statističke podatke s kraja prošle godine, cijena električne energije s uključenim PDV-om, uključujući višu i nižu tarifu u sve tri elektroprivrede u BiH, kreće se u prosjeku od 0,10 EUR/kwh (kilovat satu op. a.) do 0,05 EUR/kwh.

Telefonija i druge usluge

Za industriju, prosječna cijena električne energije, bez poreza na dodanu vrijednost, iz skupine kupaca IC, u prvom polugodištu 2015. godine iznosila je 6,25 eurocenti po kWh, što je za 0,5 posto više nego u drugom polugodištu 2014.

Cijena prirodnog plina s uključenim porezom kreće se oko 0,409 EUR/Sm3 za kućanstvo, a za industriju 0,532 EUR/m3. U Agenciji za unapređenje stranih investicija izračunali su i prosječnu cijenu usluga fiksne i mobilne telefonije na temelju izračuna različitih korisničkih paketa od više telekomunikacijskih operatora, koje su zastupljene na bh. tržištu.

Oni su izračunali i prosječne cijene u rasponu od najnižih do najviših za minutu razgovora, a u ovisnosti o zoni, vremenu poziva i korisničkom paketu. Cijene pristupne pristojbe, utvrđene od telekom operatora, kreću se u rasponu od 14,8 do 15,3 EUR. Cijene mjesečne pretplate, za pravne osobe, kod sva tri telekom operatera, na razini su granične cijene (8,4 EUR). Cijene razgovora unutar fiksne mreže pojedinog operatera su od 0,017 EUR/min do 0,020 EUR/min.

Cijene razgovora iz vlastite fiksne mreže prema drugim fiksnim mrežama u BiH na razini su granične cijene i iznose 0,025 EUR/min. Cijene razgovora iz fiksne mreže prema vlastitoj mobilnoj mreži su od 0,092 EUR/min do 0,097 EUR/min. Međunarodni razgovori sa susjednim zemljama kreću se u rasponu od 0,153 do 0,225 EUR/min, a međunarodni razgovori s ostalim europskim zemljama - raspon od 0,358 do 0,392, dok se cijene razgovora s izvaneuropskim zemljama kreću u rasponu od 0,358 do 0,519 EUR/min.

Izračunate su i cijena vodoopskrbe u BiH koje se određuju na lokalnoj razini vlasti i različite su u ovisnosti o općini i gradu. S krajem 2015. godine, prosječna mjesečna cijena vode iznosila je 0,511 EUR/m3, a kanalizacije 0,256 EUR/m3.

Prosječne cijene

Iako se građani BiH neće složiti, cijene nekretnina u BiH su također primamljive za strane investitore, osobito one koji dolaze iz bogatijih europskih država. Prosječne cijena iznajmljivanja uredskog prostora ovisno o gradu i općini ili samoj lokaciji kreću se oko 5 EUR/m2 - 20 EUR/m2 mjesečno.

Za kupnju uredskog prostora na nekoj urbanoj lokaciji treba izdvojiti od 1500 do 3000 eura po četvornom metru. Na prostoru periferije ta cijena uredskog prostora puno je niža i kreće se od 500 do 2000 eura po četvornom metru. Izračunate su i prosječe cijene poljoprivrednog zemljišta u BiH i one se kreću od 2 do 25 eura po četvornom metru. Cijena građevinskog zemljišta je viša i kreće se od 25 do 700 eura po četvornom metru, ovisno o atraktivnosti lokacije. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije