Za sve one koji obožavaju tijesto, kiflice sa šunkom i sirom su prava poslastica. Izvana hrskave, unutra mekane kao oblak, a tijesto ukusno, da ljepše sigurno nisi probala. Ove kiflice možeš puniti raznim drugim nadjevima, slatkim ili slanim.
Sastojci:
Za tijesto:
500 g brašna
1/2 suhog kvasca
2 mala žlice soli
1 mala žlica šećera
100 g kiselog vrhnja
125 ml voda
Za punjenje:
16 kriški kuhane šunke
16 kriške goude
1 jaje
Priprema:
- U većoj posudi pomiješati brašno s kvascem, soli i šećerom. Kiselo vrhnje razmutiti s toplom vodom i polako usuti brašno. Umijesiti glatko tijesto koje se ne lijepi za ruke. Ako je tijesto premekano, dodati još brašna ili tople vode ako je presuho.
- Dobiveno tijesto podijeliti na dvije lopte i svaku razvaljati u krug koji razrežete na osmine. Svaki trokut malo razvući rukama, na širi dio položiti po krišku šunke i sira pa uviti u kiflicu.
- Poslagati ih na lim obložen masnim papirom, premazati razmućenim jajetom i posuti sezamom ili lanom.
- Ostaviti kiflice na toplom da se dižu oko pola sata. U međuvremenu zagrijati pećnicu na 220°c. Smanjiti temperaturu na 200°c i peći kiflice 25-30 minuta. Dobar tek!