In memoriam, Lazo Goluža

Jednom od najvećih Hercegovaca četnici su ubili oca, a Srbin spasio njemu život...

lazo goluža mlakar
Večernji list/PIXSELL
01.12.2020.
u 19:44

Biografija Laze Goluže, tvorca kultne Kviskoteke, koji je preminuo danas u 85. godini života je impresivna.

Ostat će zapamćen kao najplodniji autor i urednik kvizova znanja kod Hrvata koji je radio i za njemačke, britanske i francuske televizijske postaje, te i za njih stvarao nove TV formate kvizova i formate inteligentnih igara, kao i za nove medije.

Stoga ne iznenađuje što mnogi nakon smrti ovog intelektualca rođenog u Stocu tvrde da je preminuo jedan od najvećih Hercegovaca svih vremena.

Međutim, njegovo djetinjstvo bilo je jako teško, o čemu je svojedobno progovorio za medije, uvijek ističući da je po ocu i majci Hrvat Hercegovac, a iako su mu oca ubili četnici, ne zaboravlja da je jedan Srbin po nacionalnosti njemu, majci i sestrama spasio život dok su bili u zarobljeništvu.

- Kviskoteka je bila toliko popularna u to vrijeme da je jedan beogradski publicist, kojega sam ja zvao ‘beogradski Tenžera’, napisao u svojoj kolumni da je “Kviskoteka” tako izvanredan TV program zato što ga stvara i uređuje Lazo Goluža (Srbin), a vodi Oliver Mlakar (Hrvat). Na to sam mu ja odgovorio: ‘Dragi Bogdane, niti je Lazo Goluža Srbin (nego je po ocu i majci Hrvat Hercegovac), niti je Mlakar po ocu Hrvat, nego Slovenac. Moga su oca, inače, ubili četnici za vrijeme Drugoga svjetskog rata, a mene, moju majku i dvije sestre iz četničkog je zarobljeništva spasio najbolji prijatelj mog oca koji je bio Srbin. Od svoje majke sam naučio da je mržnja ponižavajući osjećaj za čovjeka - istaknuo je svojevremeno.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?