Jedno pitanje koje vam može otkriti kakav ste roditelj

16.05.2021.
u 17:09

Brojna istraživanja su pokazala da kontinuirane verbalne uvrede imaju isti negativan efekat na djecu kao redovne batine. Ali ono što mali broj istraživanja razjašnjava jest što su zapravo verbalne uvrede, a što je vikanje na dijete.

Samo vikanje mnogo je manje štetno, ako nije praćeno uvredama na račun djeteta. Kada verbalna disciplina pogađa srž djetetovog bića, kada utiče na njegov stav o sebi samom, tu nastaje problem, piše Zelena učionica.

Evo i primjera. Ako vaše dijete, recimo, prospe sok u vaše krilo, a vi glasno viknete: „Uh” niste vi napali dijete, njegov karakter i njega osobno. Male su šanse da je dijete to uradilo namjerno. Ali, ako viknete na dijete: „Idiote jedan! U šta gledaš?! Ne mogu da vjerujem što si uradio!”, to je već problem.

Roditelj i reakcije

Ova druga reakcija je izravan napad na dijete i u njegovom umu može formirati negativan stav o sebi i svojim sposobnostima, čak i ako niste ni mrvicu povisili ton dok ste govorili, prenosi Nova.rs.

Možda najkritičniji dio je kada kažete: „Na što si mislio? Ne mogu da vjerujem što si uradio?” Ovakve riječi putuju izravnou dječje srce i mozak i formiraju njihov stav o sebi.

A taj stav obično bude:

„Ja sam glup. Ja sam nespretan. Ja sam loš.”

Jedno pitanje

I nije bitno koliko ste vi divni prema svom djetetu u svim drugim situacijama, koliko mu pažnje posvećujete, nećete time obrisati negativne učinke verbalnih uvreda. Dijete kojem se govori da je loše i nevaljalo, zadržaće takvo mišljenje o sebi i onda kada ga mazite i tetošite.

Da biste otkrili kakav ste roditelj, postoji jedno, jednostavno pitanje koje treba da postavite sebi: „Što moje dijete misli o sebi, kao rezultat toga što sam mu JA roditelj?”

Integralni tekst pročitajte na OVOM linku.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije