Klub utemeljitelja HDZ-a BiH

Jedno od rješenja za postojeću krizu je vraćanje otetih prava hrvatskome narodu

26.11.2021.
u 17:28

Predsjedništvo Kluba utemeljitelja HDZ-a BiH drži kako je jedno od rješenja za rješavanje postojeće krize i postizanje institucionalne i ustavno-pravne jednakopravnosti vraćanje otetih prava hrvatskome narodu. Samo se tako može ostvariti jednakopravnost hrvatskoga naroda

Predsjedništvo Kluba utemeljitelja HDZ-a BiH održalo je u Kupresu svoju 6. redovitu sjednicu na kojoj se razgovaralo o aktualnoj političkoj krizi i tijeku razgovora s međunarodnim predstavnicima o izmjenama Izbornog zakona BIH.

Predsjedništvo ocjenjuje kako je uzrok današnje političke krize i nejednakoga položaja hrvatskoga naroda u BiH nastao nametanjem odluka predstavnika međunarodne zajednice od 2002. godine (Petritsch, Ashdown) koje su išle na ruku bošnjačkome narodu i njihovim namjerama s nakanom stvaranja unitarne države unutar BiH, odnosno bošnjačke Federacije BiH.

"Primjer za to nalazimo u izjavi Adila Zulfikarpašića, '90 godina, kada je jednom prigodom rekao kako će proces stvaranja bošnjačke države biti dovršen kada Bošnjaci budu birali svoje Hrvate i Srbe na sve pozicije vlasti (jer bi to mogli ostvariti kao mnogobrojniji narod u odnosu na druga dva), što se može iščitati iz famoznoga dokumenta pod nazivom Memorandum BOING; u izjavama Alije Izetbegovića kako će Bošnjaci svoju državu imati za 30 godina; u javnim nastupima člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića, kao i u posljednjoj izjavi premijera Novalića kako će za 50 godina u BiH biti završen proces stvaranja bošnjačke države!", navode iz Kluba utemeljitelja HDZ-a BiH.

"U proteklim izbornim ciklusima dogodilo se otimanje hrvatskih pozicija u Predsjedništvu BiH i domovima naroda kao i manipulacijama oko izjašnjavanja glede nacionalne pripadnosti u dnevno- političke svrhe, gdje su se Bošnjaci izjašnjavali Hrvatima kako bi preoteli hrvatske pozicije na srednjim i nižim razinama vlasti i time ovladali domovima naroda. Je li ovo građanska politika koju zagovaraju predstavnici bošnjačkih političkih stranaka?!

Politika koja se međunarodnoj zajednici predstavlja kao žrtva, a s druge strane ne nudi nikakva rješenja niti prihvaća bilo kakve nove prijedloge niti iskazuje namjeru za realizaciju potpisnih sporazuma (Mostarski sporazum), provedbu presuda međunarodnih i domaćih sudova, te obmanjuje javnost neostvarivim idejama, očekujući nova nametanja rješenja od međunarodne zajednice ili zadržavanje postojećeg stanja, nije politika koja doprinosi rješavanju političke krize i putu BiH ka EU. Nezaobilazna je u tome i uloga Bisere Turković koja kao ministrica vanjskih poslova BiH predstavlja ovu zemlju u međunarodnim odnosima", priopćeno je.

Predsjedništvo Kluba utemeljitelja HDZ-a BiH drži kako je jedno od rješenja za rješavanje postojeće krize i postizanje institucionalne i ustavno-pravne jednakopravnosti vraćanje otetih prava hrvatskome narodu. Samo se tako može ostvariti jednakopravnost hrvatskoga naroda ili, ako to ne ide, utemeljenjem federalne jedince, navode.

"Pozdravljamo politiku dijaloga koju vodi predsjednik HDZ-a BiH i HNS-a BiH dr. Dragana Čović s predstavnicima međunarodne zajednice i domaćim političkim predstavnicima sa svrhom rješenja političke krize i vraćanja oduzetih prava hrvatskome narodu u BiH. Također, pozivamo međunarodnu zajednicu da uvaži ustavnu realnost BiH, koja je sastavljana od tri konstitutivna naroda i ostalih, kao i potrebu da ista uživaju sva tri naroda u BiH", priopćio je Kluba utemeljitelja HDZ-a BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?