Recepti

Jedna i jedina, pita od jabuka

14.11.2022.
u 08:24

Sastojci:

Za tijesto:

200 g glatkog pšeničnog brašna;100 g oštrog pšeničnog brašna;250 g maslaca;100 g šećera;1 prašak za pecivo;1 jaje;1-2 žlice kiselog vrhnja;prstohvat soli;malo ribane korice limuna

Za nadjev:

7-8 većih kiselijih jabuka;100 g šećera;1 žličica cimeta;1 vanilin šećer;50 g grožđica (+ tri žlice ruma za namakanje);šaka sjeckanih oraha

Pita od jabuka – priprema:

Jabuke ogulite i naribajte na grubi dio ribeža ili ih nasjeckajte na sitne kockice. U širu posudu stavite kockicu maslaca, dodajte jabuke, šećer i vanilin šećer, cimet pa lagano pirjajte jabuke dok ne omekšaju i dok ne ishlapi tekućina. Ohladite pa umiješajte sjeckane orahe i namočene grožđice.

U zdjelu prosijte obje vrste brašna, dodajte sol, šećer, prašak za pecivo, na kockice narezan maslac, ribanu koricu od polovice limuna, jedno jaje i kiselo vrhnje pa umijesite glatko tijesto. Na pobrašnjenoj površini premijesite tijesto pa ga podijelite na dva dijela. Prvi dio razvaljajte na veličinu pleha 25 x 36 cm. Maslacem namažite pleh, pobrašnite ga pa u njega stavite razvaljano tijesto. Tijesto izbockajte vilicom. Na isti način razvaljajte i drugi dio tijesta.

Na razvaljano tijesto dodajte nadjev od jabuka pa ga poravnajte žlicom. Preko nadjeva nanesite drugi dio razvaljanog tijesta pa i njega izbockajte vilicom.Stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 200°C i pecite 30 minuta. Izvadite iz pećnice i pustite da se pita skroz ohladi, potom je posipajte šećerom u prahu, narežite na kocke i poslužite.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije