Izborna reforma

Jedinstvo Hrvata jedini način za dobiti pravedno rješenje

23.02.2022.
u 07:00

Hrvatske stranke potvrdile okupljanje u cilju zaštite Ustava BiH

Zasjedanje Hrvatskog narodnog sabora, kao i jednoglasno usvajanje zaključaka kojima se poziva na dovršetak izborne reforme uvođenjem načela legitimnog političkog predstavljanja, a u cilju harmonizacije međunacionalnih odnosa i stabilizacije BiH na njezinu putu prema EU, pokazalo je kako su Hrvati, kao politički narod i jedna od strana u predstojećoj novoj rundi pregovora, nezaobilazni čimbenik za donošenje svih odluka, piše Večernji list BiH.

Važnost Ustava

Tjedni koji su pred nama ključno su vrijeme u kojemu je nužno donijeti izmjene Izbornoga zakona sukladno presudama domaćih i međunarodnih sudskih institucija, a za takvo što potrebno je dobro političko ozračje, no više od svega, snažna pregovaračka pozicija. U vremenu kada se Hrvatima, ali i BiH u cjelini, pokušavaju oduzeti temelji koji leže u načelu konstitutivnosti, kao temeljnom stupu na kojemu počiva BiH, raste potreba ustavnog domoljublja i svijesti o potrebi obrane natkrovljujućega načela Ustava BiH, a HNS je upravo još jednom pokazao kako stoji na braniku opstanka BiH, potencijalne kandidatkinje za Europsku uniju i države koja ima priliku ući u krug višenacionalnih zemalja s detaljno razrađenim sustavom poštivanja kolektivnih, ali i individualnih prava i sloboda. Zaključci HNS-a jasno progovaraju o takvoj, europskoj BiH, državi ravnopravnih naroda i građana, državi koja će poštivati načelo legitimnog političkog predstavljanja koje leži u osnovi konstitutivnosti, a način zasjedanja Sabora pokazao je kolika je vrijednost zbijanja redova i okupljanja hrvatskog političkog korpusa oko navedenih ideja. Od Posavine, preko središnje Bosne pa do Hercegovine - izaslanici hrvatskih stranaka sa svih razina vlasti stali su uz poziv na izgradnju moderne države u kojoj će se Hrvati, kao jedan od triju konstitutivnih naroda, osjećati ugodno, a razina jedinstva pokazala je kako je nemoguće da se odluke koje se tiču izbornog zakonodavstva mogu donijeti mimo volje hrvatskoga naroda. Hrvati u BiH znali su u ključnim povijesnim trenucima pokazati iznimnu razinu uvezanosti, pa tako i ovaj put, u vremenu kada BiH nema ključni dio Izbornog zakona temeljem kojega bi se rezultati izbora uopće mogli provesti. Naime, takav pravni vakuum otvara mogućnost nametanja određenih odluka mimo volje hrvatskoga biračkog tijela, odnosno legitimnih predstavnika Hrvata, no upravo će odgovor na eventualne takve pokušaje biti jedinstvo hrvatskog političkog, društvenog i znanstvenog bića.

No, unatoč dosadašnjim pregovorima koji nisu polučili rezultat, Hrvatski narodni sabor spreman je nastaviti pregovore s bošnjačkim i drugim političkim strankama u BiH o izmjenama Izbornog zakona i ograničenim ustavnim izmjenama na tragu već usuglašenih izmjena Ustava BiH s predstavnicima Venecijanske komisije kako bi se stvorili preduvjeti za održavanje općih izbora. Stoga pozivaju i predstavnike međunarodne zajednice uključene u pregovarački proces da daju puni doprinos završetku procesa pregovora o izmjenama Izbornog zakona i ograničenim izmjenama Ustava koje su od najveće važnosti za stabilnost i budućnost europske BiH.

Potrebno razgovarati

Spremnost za razgovor pokazatelj je svijesti Hrvata u BiH o potrebi očuvanja BiH, a svoje su ustavno domoljublje Hrvati pokazali u nizu primjera do sada, konstantno upućujući na potrebu poštivanja temeljnih ustavnih odrednica države. Tomu svjedoči i jedinstven stav HNS-a kako će Hrvati braniti izvorna ustavna načela postignuta i ostvarena u Washingtonskom i Daytonskom mirovnom sporazumu koja su utvrdili Hrvati, Bošnjaci i Srbi kao konstitutivni narodi te drugi građani. Ista ustavna načela potvrđena su, podsjećamo, i presudom Ustavnog suda BiH.

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar Jero
Jero
18:59 23.02.2022.

Dobit će te ono što preko dvoje visi.

LO
Lopta
11:38 23.02.2022.

Zasto covicu samo jedinstvo hrvata ,bilo bi normalno da si to definisao kao jedinstvo svih gradjana koji zive u federaciji.Ovako tvojom izjavom izgleda da vas neko fizicki zeli napasti.....Izgleda da je kod tvojih bombasticnih izjava najvaznije dobiti glas vise na izborima.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?