dogovor s braniteljima

Jedinstveni registar branitelja, zdravstvena zaštita i braniteljski dodatak

dogovor s braniteljima
01.06.2016.
u 09:09

Federalni ministar za pitanja branitelja i invalida obrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević jučer je u sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu održao sastanak s predstavnicima braniteljskih udruga koja okupljaju najveći broj branitelja u FBiH i županijskim ministrima za braniteljska pitanja, a razmatrani su zahtjevi potpisnika nedavno napravljene Rezolucije branitelja te donesena četiri zaključka.

Glavna zadaća danas, kako je po završetku sastanka izjavio ministar Bukvarević, odnosila se na razgovor o statusu razvojačenih branitelja i rješavanje njihovog pitanja svjesni činjenice da je 2010. zakon o pravima razvojačenih branitelja i članova njihovih obitelji stavljen izvan snage i da šest godina nema tog zakona.

– Vođena je izuzetno dobra rasprava, potpuno otvorena, ali ono što je najveći rezultat današnjeg sastanka jeste da su braniteljske organizacije nastupile jedinstveno i vjerujemo da će ubuduće biti isključivo razgovori i pregovori o svim otvorenim pitanjima s predstavnicima vlasti i da nećemo više imati priliku da naši razvojačeni branitelji traže svoja prava na ulici – kazao je Bukvarević.

Ono na što su branitelji ukazali na prvom mjestu, po njegovim riječima, jeste izrada jedinstvenog registra branitelja i stoga je prvim zaključkom zaduženo Federalno ministarstvo za pitanja branitelja i invalida obrambeno-oslobodilačkog rata da pripremi i uputi u proceduru zakonska rješenja koja će konačno regulirati izradu jedinstvenog registra pripadnika oružanih snaga u FBiH.

Drugo pitanje se odnosilo na zahtjev za jednu braniteljsku organizaciju i za upućivanje zakona o pravima razvojačenih branitelja u proceduru.

– Drugi zaključak je da se Federalno ministartvo za pitanja branitelja i invalida obrambeno-oslobodilačkog rata zadužuje da u što kraćem roku, najkasnije u roku od deset dana, uputi u proceduru zakon o pravima razvojačenih branitelja i članova njihovih obitelji i zakon o braniteljskim udruženjima od posebnog značaja prema županijskim skupštinama imajući u vidu da je kod zakona o pravima razvojačenih branitelja podijeljena nadležnost između županija i Federacije BiH – dodao je Bukvarević.

Obveza je da se sve županijske skupštine u roku od 30 dana izjasne o ovom materijalu, odnosno prednacrtu zakona i nakon toga će biti upućen u daljnju proceduru.

– Važno je istaknuti i da u tom zakonu imamo nekoliko prava koja su vrlo važna. Pravo na zdravstvenu zaštitu svih branitelja i članova njihovih obitelji, pravo na liječenje, te pravo na prednost pri zapošljavanju – naglasio je Bukvarević.

Tu je također i pravo na osnovne dodatke, odnosno ostvarivanje naknade od 25 posto prosječnog osobnog  dohotka za branitelje koji dožive 60 godina i branitelje žene koje dožive 50 godina, a nemaju nikakvih drugih prihoda. Tu je i pravo na dokup staža od pet godina za sve kojima nedostaje do pet godina za umirovljenje, naveo je Bukvarević.

Dugo vremena, kako je dodao, postoje i zahtjevi od predstavnika maljoljetnih branitelja da se oni definiraju kao pripadnici oružanih snaga i tu je predložena defincija o kojoj će se dalje raspravljati –  dobrovoljac, maljoljetni branitelj sa svojim pravima na liječenje, školovanje, prekvalifikaciju i zapošljavanje. Također, u ovom zakonu je definirano da su sastavni dio oružanih snaga i pripadnici MUP-a BiH.

Zaključkom su zaduženi predstavnici braniteljskih udruženja koji predstavljaju razvojačene branitelje da se udruže u Koordinaciju na federalnoj razini sa zadatkom praćanja usvajanja zakona o razvojačenim braniteljima i članovima njihovih obitelji i zakona o braniteljskim organizacijama.

Bukvarević je dodao da će ministarstva za braniteljska pitanja županija i Federacije BiH zahtjeve predstavnika braniteljskih organizacija posebno tretirati kroz svoje programe rade i praćenje prednacrta zakona o pravima razvojačenih branitelja i članova njihovih obitelji.

– Sastanak otvara mogućnost da konačno i razvojačeni branitelji i svi onih 70 i više udruga koji su prihvatili tekst Rezolucije imaju osjećaj da su konačno ozbiljno shvaćeni da su reprezentativni, službeni, da postoje i da su jedna od važnih karika u braniteljskoj populaciji FBiH – izjavio je predstavnik Vijeća branitelja Nermin Bise dodajući da se Rezolucija branitelja kroz zaključke počela ostvarivati.

Predstavnik Korodinacije branitelja Nikica Tomić izrazio je zadovoljstvo da je konačno došlo vrijeme da zakon o razvojačenim braniteljima, kako je kazao, ugleda svjetlo dana i da ide u proceduru.

Ministar za pitanja branitelja u SŽ Muharem Fišo je kazao da je bit u jedinstvenoj organizaciji branitelja koja mora zaživjeti.

– Nadam se da smo pokrenuli pozitivnu priču u korist svih braniteljskih kategorija da zajedno rješevamo probleme koji su se skupljali 20 godina – kazao je Fišo.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije