15. Smaragdni eco film festival - SEFF

Jedinstvena u svijetu filmska ekokaravana u BiH i RH uz rijeku Unu

02.09.2022.
u 20:12

"Ekološko-kulturna scena - EKS" iz Hrvatske Kostajnice s partnerima, Nacionalnim parkom Una iz Bihaća, Gradskom galerijom u Bihaću, zagrebačkom Artizanom i pod pokroviteljstvom HAVC-a - Hrvatskoga audiovizualnoga centra i Sisačko-moslavačke županije u Hrvatskoj Kostajnici okončala je 15. "Smaragdni eco film festival - SEFF".

Otvoren u Martin Brodu

Jedinstveni je to regionalni putujući festival filmova o zaštiti okoliša i prirode održan u BiH i RH, u mjestima Pounja. Prekograničnom suradnjom s BiH filmska karavana ekološkim prijevoznim sredstvima, biciklima, obišla je urbana i ruralna područja dviju država uz rijeku Unu, organizirajući projekcije za sve ljubitelje filmske umjetnosti. Festival je otvoren u Martin Brodu, u srcu NP-a Una u kojem su prikazani animirani filmovi, a sudionici festivala potom su tradicionalno posjetili Centar za djecu bez roditeljske skrbi "Duga" u Kulen Vakufu, uz filmove i donacije. U 11 pounjskih mjesta prikazano je 16 šesnaest kratkometražnih, 11 dugometražnih i devet animiranih filmova, od kojih je najbolje međunarodni žiri nagradio plaketama SEFF-a. Uz hrvatske, odabrani su filmovi iz Belgije, USA-e, Egipta, Srbije, Njemačke, Velike Britanije, Meksika, Turske, Irana, Kanade, Poljske, Kolumbije, Italije, Finske, Švicarske, Brazila, Izraela, Bugarske, Kirgistana. Na svom putu dolinom Une sve do ušća u Savu, ovi filmovi educiraju publiku u buđenju ekološke svijesti. - Ovo su filmovi koji na neki način mijenjaju budućnost našeg planeta. Jedinstvena je to filmska manifestacija ne samo u RH nego i u svijetu - kaže Daniel Pavlić, direktor SEFF-a. U Hrvatskoj Kostajnici proglašeni su pobjednici. Najbolji kratkometražni film je "When the swallows fly away" Sebastiena Pinsa. U animiranoj kategoriji pobijedio je film "Haboob" Mahse Samani iz Irana, a najbolji dugometražni film je autora Rana Levyja-Yamamorija iz Izraela "Bridging troubled waters".

"Kum festivala"

Grand Prix dobila je također Mahsa Samani za "Haboob." Titula "kuma festivala" dodijeljena je velikom prijatelju ekologije, redatelju, glumcu, skladatelju, scenografu i dramaturgu Mariju Kovaču.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?