Bolnica “Dr. fra Mato Nikolić” Nova Bila

Jedina bolnica u BiH koja posluje pozitivno i širi svoje kapacitete

04.07.2018.
u 18:00

Hrvatska bolnica “Dr. fra Mato Nikolić” Nova Bila najvrjedniji je dar Republike Hrvatske Hrvatima u središnjoj Bosni, a skrbi o više od 250.000 stanovnika iz 12 općina, piše Večernji list BiH. Raspoloživi kadrovski i tehnološki resursi ove opće bolnice sa standardnim odjelima omogućuju provođenje potrebnih dijagnostičkih i terapijskih procedura.

Čuvanje i održavanje opreme

Bolnička ustanova, koja trenutačno ima 145 kreveta i 280 zaposlenih, prema riječima njezina ravnatelja Velimira Valjana, jedina je javna bolnica u BiH koja posluje s pozitivnom nulom. - Bolnica u Novoj Biloj posluje u skladu sa svojim mogućnostima. Mi smo na pozitivnoj nuli, vjerojatno smo jedinstveni u BiH. Pitate se kako doći do pozitivne nule - koliko imate, toliko se i prostrete i završena priča. U posljednjih 15 godina, otkako sam ovdje, uvijek je plaća bila redovita, navrijeme su uvijek ispunjene sve obveze prema djelatnicima, kao i komunalne te one prema dobavljačima, koje ispunjavamo redovito u roku u kojem smo se dogovorili. Ovdje se jednostavno vodi računa o svakoj marki jer jedino tako možete doći do pozitivnog ishoda - govori nam ravnatelj bolnice dr. Velimir Veljan dok sjedimo u njegovu skromnom uredu. Veljan kaže kako je jedan od glavnih razloga za uspješno poslovanje bolnice i odnos djelatnika prema njoj, odnosno prema opremi koju koriste, pa nam je iznio i jedan primjer:

- Prvi endoskopski pribor za laparoskopske operacije dobili smo 1996. godine. Sastavni dio te opreme je optički kabel koji se koristi svaki dan i potrošna je roba. Možete misliti da sam nakon 15 godina nazvao tvrtku i kazao kako nam treba optički kabel. Čovjek je ušao u sustav i nije mogao vjerovati da kabel može biti u funkciji 15 godina jer u neke kliničke centre odnese u jednom mjesecu po pet optičkih kabela. Znaju ga nakon sedam dana zvati zbog puknuća. Ako ih pravilno savijate i odlažete nakon upotrebe, očito mogu dugo trajati. Htio sam napraviti ovu usporedbu kako bih pokazao koliko djelatnici vode brigu o ovoj bolnici, oni je jednostavno gledaju kao svoju i to je jedan od glavnih razloga zašto smo u ovoj financijskoj situaciji - govori nam ravnatelj.

Osim usluga koje pružaju kao opća bolnica, prepoznatljivi su i po nekoliko vrhunskih endoskopskih zahvata, zbog čega ih pacijenti iz cijele BiH posjećuju, što im ponekad zna stvarati problem zbog smještajnih kapaciteta.

Plan i funkcioniranje

- Mi smo u BiH prepoznatljivi po nekoliko vrhunskih endoskopskih zahvata zbog kojih pacijenti od Mostara, Tuzle, Sarajeva, Banje Luke, do Bihaća... dolaze svakog tjedna u bolnicu u Novoj Biloj. To nam predstavlja problem sa smještajem pacijenata jer su ti pacijenti minimalno tri dana u bolnici, tako da nam se zna dogoditi da od ponedjeljka do četvrtka odjel bude 100% popunjen. Tada smo prisiljeni pacijente smještati na odjele pedijatrije i ginekologije - kazao je. Kako doznajemo od ravnatelja, taj problem trebao bi biti riješen sredinom rujna kada bude završena šesta lamela od 1250 četvornih metara, u koju će biti smješten kabinet za magnetsku rezonanciju, patologiju, citologiju i, što je najvažnije, dodatnih 25 kreveta.

- Zbog toga ovih novih 25 ležajeva omogućuje da ljudi koji dolaze sa strane imaju bolji smještaj. Lamela 6 je 99% završena, rade se posljednje faze. Izvođači radova idu od prostorije do prostorije i provjeravaju treba li negdje nešto dopuniti. Plan je do sredine rujna otvoriti tu lamelu, mogli bismo i ranije, ali smo naručili namještaj, tako da bi do sredine rujna trebao stići - govori nam ravnatelj Veljan. Na kraju razgovora dr. Veljan je istaknuo kako izgradnja nove lamele, kao i cijele bolnice, ne bi bila realizirana bez pomoći Vlade Hrvatske, koja je u izgradnji i ove lamele sudjelovala s 50 posto sredstava.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?