mostar

Jedanaestorica novaka obukla habit

19.07.2016.
u 07:00

U prepunoj franjevačkoj crkvi sv. Petra i Pavla u Mostaru redovničko franjevačko odijelo obukla su jedanaestorica novaka Hercegovačke franjevačke provincije i tako započela godinu novicijata, odnosno godinu kušnje, razdoblje upućivanja u redovnički život po pravilu sv. Franje. Dva kandidata došla su u novicijat nakon završetka Franjevačke klasične gimnazije u Visokom: fra Ivan Crnogorac iz župe Bezgrješnog začeća BDM – Posušje, fra Robert Radić iz župe sv. Mihovila arkanđela - Drinovci, a devetorica su u novicijat ušla nakon provedene godine postulature u samostanu u Mostaru: Slavko Anđelić iz župe sv. Kate - Grude , Fran Ćorić iz župe sv. Ante Padovanskoga - Humac, Marko Galić iz župe Uznesenja BDM - Široki Brijeg, Ivan Malić iz župe Navještenja BDM - Velika Gorica, Marin Mikulić iz župe sv. Petra i Pavla – Kočerin, Đuro Ravenšćak iz župe sv. Martina – Dugo Selo, Ivan Tomić iz župe sv. Mateja – Mostar, Slaven Tomić iz župe sv. Ante Padovanskoga - Humac te Mate Zlomislić iz župe Bezgrješnog začeća BDM - Posušje. Sv. misu i obred oblačenja predvodio je provincijal fra Miljenko Šteko u koncelebraciji s generalnim definitorom fra Ivanom Sesarom, generalnim vikarom don Željkom Majićem, provincijskim vikarom fra Ivanom Ševom, gvardijanom fra Ikom Skokom, dosadašnjim meštrom postulanata, a od sada meštrom novaka, fra Stankom Mabićem, te s još četerdesetak svećenika. Poseban gost bio je apostolski nuncij u BiH mons. Luigi Pezzuto, koji je također koncelebrirao i uputio riječi pozdrava, čestitke i ohrabrenje kandidatima koji oblače franjevački habit i žele iz bližega slijediti Krista po primjeru sv. Franje. Potaknuo ih je da poput Marije budu do nogu Isusovih i upijaju njegove riječi, razlažući evanđeoski tekst nedjelje o Marti i Mariji. Na slavlju su nazočili predstavnici Pravoslavne crkve, iguman i još jedan redovnik iz manastira u Žitomisliću. Ima nešto čemu ćete se moći posebno radovati, kad se pobliže upoznate s pojedinim franjevačkim svecima. Upoznat ćete kako su svi bili sveti na svoj način. Svi su bili pravi planinari svetosti, osvojili su svoje vrhunce svetosti. Ali zapazit ćete da ima još načina kako se može postati svet, drugim riječima, da ima još vrhunaca svetosti na koje se nitko nije popeo. Bog je ovoj našoj zajednici darovao tolike milosti vrhunaca. Oni čekaju i vas da ih osvojite, da se na njih popnete. Želim vam da već sada u novicijatu počnete ozbiljno trenirati “svetačko planinarenje”, penjanje na vrhunce svetosti. A borba za svetost traje do zadnjega daha, istaknuto je u propovijedi. Pred homiliju na prozivku kandidati su odgovorili riječima: “Evo me!”.

Nakon homilije uslijedio je obred oblačenja. Nuncij je blagoslovio habite, provincijal fra Miljenko ih predao novacima, a u oblačenju su im pomogli gvardijani, meštar, župnici rodnih župa kao i još neki fratri. Riječi pozdrava, čestitke i zahvale uputio je mostarski gvardijan fra Iko Skoko, naglasivši da su zvanja plod naše molitve i Božjeg dara. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?