Kraljević i Sattler

Jedan od ključnih prioriteta reforma sektora javnih poduzeća kroz novoformirane jedinice za nadzor

30.08.2023.
u 17:06

- Europska unija zajedno s međunarodnim partnerima stoji na raspolaganju da osigura svu tehničku pomoć potrebnu za realizaciju četrnaest prioriteta za pristup Bosne i Hercegovine Europskoj uniji - istaknuo je Sattler.

Zakonodavni prioriteti, poboljšanje učinka i transparentnost javnih poduzeća u vlasništvu Federacije Bosne i Hercegovine su samo neka od tema današnjeg informativno-konsultativnog sastanka ministra financija i zamjenika premijera u Vladi Federacije BiH Tonija Kraljevića i šefa Izaslanstva Europske unije i posebnog predstavnika EU-a u BiH Johanna Sattlera, održanog u Federalnom ministarstvu financija.

Veleposlanik Sattler zanimao se za dinamiku pripreme usvajanja novih fiskalnih zakona odnosno Zakona o doprinosima i Zakona o porezu na dohodak u cilju stvaranja boljeg poslovnog okruženja i rasterećenja gospodarstva u FBiH.

Također je pohvalio angažman Vlade Federacije Bosne i Hercegovine u procesu usvajanja seta energetskih zakona koji će u velikoj mjeri utjecati na smanjenje energetske ovisnosti Bosne i Hercegovine.

Kao jedan od ključnih prioriteta istaknuta je reforma sektora javnih poduzeća kroz novoformirane i uspostavljene jedinice za nadzor nad radom javnih poduzeća u vlasništvu Federacije Bosne i Hercegovine.

- Europska unija zajedno s međunarodnim partnerima stoji na raspolaganju da osigura svu tehničku pomoć potrebnu za realizaciju četrnaest prioriteta za pristup Bosne i Hercegovine Europskoj uniji - istaknuo je Sattler.

Ministar Kraljević je upoznao Sattlera da se intenzivno radi i na izradi zakona o doprinosima i zakona o porezu na dohodak, svjesni potrebe za stvaranjem boljih uvjeta za zaposlenike i poslodavce te da je uloga Federalnog ministarstva financija da se kroz nova zakonska rješenja iznađe najbolje rješenje kako bi se stvorili preduvjeti za bolje poslovno okruženje te da s druge strane treba naći ravnotežu s ciljem održivosti proračunskih i izvanproračunskih fondova na koje se ovi zakoni odnose.

Također, Kraljević i Sattler su još jednom naglasili važnost reforme javnih poduzeća, te ga je ministar Kraljević upoznao sa statusom izrade novog zakona o sprečavanju pranja novca i financiranja terorističkih aktivnosti s obzirom da Ministarstvo preko svojih predstavnika sudjeluje u izradi nacrta novog zakona.

Na kraju, Kraljević je još jednom zahvalio na podršci koju pruža EU i svi međunarodni partneri kako bi Bosna i Hercegovina u narednom razdoblju kroz set reformskih zakona ispunila kriterije i postala ravnopravan član Europske unije na dobrobit svih građana Bosne i Hercegovine, priopćeno je iz Federalnog ministarstva financija.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije