Profesor Muriz Spahić

Jedan dio Hercegovine je izrazito trusno područje

potres bih
Ivo Cagalj/PIXSELL
27.06.2023.
u 07:29

Stalno o tome govorim i na to pokazujem perom, da je dio Hercegovine, posebno oko Nevesinja, Treskavice, Kalinovika, taj gornji dio Neretve do Gacka, jako trusan, navodi Spahić

Jučer su registrirana dva potresa u BiH, oba u blizini Gruda, pokazali su izvješća Euromediteranskog seizmološkog centra (EMSC). Iako sa snagom od 3,3, odnosno 3,8 stupnjeva po Rihteru nisu predstavljali opasnost po građane i njihovu imovinu, podsjećaju na potencijalne opasnosti od razornijih potresa i preporuke stručnjaka iz ove oblasti.

- Većina tih potresa je lokalnog karaktera, ali pošto se javljaju u trusnim područjima mogu biti i dio slabijih tektonskih pomjeranja, koja mogu biti prouzročena različitim faktorima u unutrašnjosti zemlje. Stalno o tome govorim i na to pokazujem perom, da je dio Hercegovine, posebno oko Nevesinja, Treskavice, Kalinovika, taj gornji dio Neretve do Gacka, jako trusan. Tamo imate mnogo rasjeda koji su zamaskirani, koji se ne vide s površine, jer su zasuti siparom - kaže za Avaz akademik Muriz Spahić, ekspert u oblasti geografskih znanosti.

Naglašava obavezu čovjeka da poštuje pravila gradnje objekata, da čuva prirodu i vodi računa o intervencijama u njoj, jer potresi mogu izazvati i klizišta.

Većina potresa manje snage ranije nije ni registrirana, ali moderni seizmološki instrumenti danas registriraju sve. Od njih nam, naglašava Spahić, ne prijeti veća opasnost, s kakvom bismo se suočili u slučaju potresa snage 6 do 7 stupnjeva po Rihteru.
 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?